Groeiende vraag

De vraag naar duurzame producten neemt toe en daarmee de vraag naar duurzame bosproducten zoals hout en papier. PEFC en FSC zijn wereldwijd de erkende keurmerken die garanderen dat een product afkomstig is uit duurzaam beheerd bos. Bijvoorbeeld de Europese Unie en de Nederlandse overheid vragen voor houtproducten als constructiehout, meubels en papier naar aantoonbare herkomst uit duurzaam bosbeheer. Daarvoor zijn PEFC en FSC de geaccepteerde bewijzen. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld waterschappen, provincies en gemeentes. Diverse organisaties volgen dit duurzaam inkoopbeleid, bijvoorbeeld:

  • Bouwend Nederland;
  • NEPROM, Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen;
  • Dutch Green Building Council, schemabeheerder voor BREEAM NL.

 

Nederland is niet het enige land met een duurzaam inkoopbeleid, onder andere België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot Brittannië, Zwitserland en Japan hebben ook een dergelijk beleid.

 
MWV Westrock papierfabriek Venlo - PEFC
Workshop Bouwradius PEFC

 Er zijn verschillende initiatieven die de vraag naar hout en papier uit aantoonbaar duurzaam beheerd bos zullen laten toenemen. Zo is er de Green Deal Bevorderen Duurzaam Bosbeheer, een samenwerking van maar liefst 27 partijen. Naast de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken hebben 20 branches in de hout-, bouw-, meubel- en retailketen, FNV Bouw, CNV Vakmensen, het Initiatief Duurzame Handel en Tropenbos International zich gecommitteerd aan deze Green Deal.

Ook in de verpakkingsector maakt het bedrijfleven afspraken met de overheid over het verduurzamen van producten. Zo wordt wettelijk geregeld dat het verpakkende bedrijfsleven structureel toewerkt naar het verduurzamen van verpakkingen. Brancheorganisaties als de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie stimuleren bij hun leden om voor papier en kartonnen verpakkingen te vragen naar een internationaal erkend keurmerk voor duurzaam bosbeheer zoals PEFC.

Een compleet overzicht van erkenning van publieke en private organisaties kunt u vinden op de pagina ‘Wat maakt ons uniek’.