Bedrijven krijgen in 2023 nog meer mogelijkheden voor investeringen in innovatieve, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen met belastingvoordeel en het MIA\Vamil budget is hiervoor dit jaar verhoogd naar € 217 miljoen. De Nederlandse overheid bevordert het gebruik van duurzaam geproduceerd hout niet alleen via duurzaam gecertificeerd inkopen, maar ook met financieel voordeel: Er zijn twee belastingvoordeelregelingen waarvoor PEFC-gecertificeerd hout in aanmerking komt: MIA (Milieu Investeringaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Het belastingvoordeel kan netto oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag. Aanpassingen Milieulijst 2023 De basis van de regelingen is de Milieulijst die onlangs aangepast is. Ten opzichte van 2022 is het een en ander veranderd in de bedrijfsmiddelen op de lijst. De nieuwste aanpassingen dragen bij aan de overgang naar een klimaatneutrale en circulaire economie en een gezonde leefomgeving:
- De bedrijfsmiddelen voor circulaire utiliteitsgebouwen en woningen zijn aangepast. De eisen voor de Nationale Milieudatabase (NMD) zijn vervangen door eisen aan de hoeveelheid hernieuwbare, hergebruikte, demontabele en herbruikbare materialen die toegepast worden in het gebouw.
- Voor duurzame bouwmaterialen en inrichting kun je nu ook belastingvoordeel krijgen bij circulaire wand- of vloerpanelen, circulaire binnendeuren en houtvezelisolatieplaten op basis van reststromen.
- de betrokken fabrikant, aannemer en opdrachtnemer in het bezit zijn van een ‘Chain of Custody’-certificaat van een certificatiesysteem dat door het Timber Procurement Assessment Committee (TPAC) is goedgekeurd, én
- het hout volgens dit ‘Chain of Custody’-certificaat wordt geleverd en verwerkt.