Bouw

Bouwen met duurzaam hout: gewoon doen!

Bouwen met duurzaam hout is het trend stadium voorbij, steeds meer opdrachtgevers eisen duurzaam hout! Of het nu een huis, weg, dam, riolering of iets anders is, bouwen met gecertificeerd hout  is de norm.

Hout is sterk, mooi en een natuurlijk product. Door PEFC™-gecertificeerd hout te verwerken in producten en projecten en in het bezit te zijn van een PEFC Chain of Custody certificaat maak je aantoonbaar aan klanten dat jouw hout een maatschappelijk verantwoorde herkomst heeft. Je draagt bij aan de verduurzaming van onze wereld. Je werkt met hernieuwbaar materiaal waarvan de bomen tijdens hun groei veel CO2 hebben opgenomen wat blijft opgeslagen in het hout dat je gebruikt in de bouw. Zo help je ook in positieve zin de klimaatverandering tegen te gaan. Werken met hout uit PEFC-gecertificeerde bossen draagt tevens bij aan bescherming van bos en gezonde en veilige werkomstandigheden van bosarbeiders en medewerkers verderop in de handelsketen. PEFC-gecertificeerd hout gebruiken loont op meerdere vlakken.

Ook geïnteresseerd in het werken met duurzaam hout? Met het PEFC 8 stappenplan is het eenvoudig om je voor te bereiden op  certificering.

Met het PEFC Chain of Custody certificaat maak je controleerbaar aantoonbaar aan jouw klanten dat je duurzaam hout gebruikt in producten en/of projecten. Met het certificaat voldoe je gelijktijdig nog aan een andere wettelijke verplichting: de EU-houtverordening (lees meer over de EUTR op de pagina over de Europese Unie).

“Het voldoen aan de eisen van de PEFC Chain of Custody was simpelweg een kleine moeite. En onze opdrachtgevers reageren zeer positief nu wij aansprekende projecten kunnen opleveren met aantoonbaar duurzaam hout”, Dinand van den Berg, directeur Goossen Te Pas Bouw, onderdeel van VolkerWessels.

PEFC is erkend door velen, van overheden, organisaties als Consumer Goods Forum en World Business Council tot en met duurzaamheidsbeoordelingsmethodes als BREEAM. Op deze pagina vind je daarvan een overzicht.

Ben je opdrachtgever? Lees dan hier wat jij kan doen. Of architect? Lees dan hier meer.

Verkrijgbaarheid

PEFC-gecertificeerd hout is verkrijgbaar in vele variëteiten: van traditioneel houten constructies, plaatmateriaal zoals OSB of MDF, panelen en Engineered Wood zoals Cross Laminated Timber (CLT), Laminated Veneer Lumber (LVL), Glued Laminated Timber (Glulam). Engineered Wood is overwegend, zo’n 90%, gemaakt van PEFC-gecertificeerde Douglas, den, spar of lariks en bieden een koolstofarme bouwoplossing die ter plaatse kan worden gestapeld en een verhoogde bouwsnelheid biedt.

Hout kan ook worden gebruikt voor interieurinrichting, bijvoorbeeld vloeren, dakspanten, trappen, ramen en deuren.

Alle PEFC Chain of Custody gecertificeerde bedrijven zijn te vinden in de internationale publieke database.

Hans van Heijmans: "Ik ben een echte houtworm geworden"

Doe de Tomorrow’s Timber Talk bij jou op kantoor
(in het Engels of Nederlands)

VERGROOT JE KENNIS OVER DE LAATSTE TRENDS IN BOUWEN MET HOUT

De Tomorrow’s Timber Talks zijn een initiatief van PEFC om architecten, ontwerpers, bouwers, beleidsmakers en ontwikkelaars in de bouw, te inspireren en bij te praten over de laatste ontwikkelingen met hout en houtproducten.

De Talks worden gegeven door hout-biobased experts en Pablo van der Lugt (Green Matters/TU Delft) en/of Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie/de Bouwcampus), schrijvers van het boek De Houtbouw revolutie. Deelnemers ontvangen o.a. het boek De Houtbouw Revolutie uitgegeven door MaterialDistrict

Meer informatie is te lezen op pefc.nl/talks.