Over duurzaam bosbeheer
Gezien het belang van bomen en bossen voor onze planeet is duurzaam beheer van bossen essentieel om ervoor te zorgen dat deze bron van natuurlijke materialen als hout, voedsel en grondstoffen voor medicijnen niet in gevaar komt.
Wat is duurzaam bosbeheer?
Duurzaam bosbeheer is bossen zo te gebruiken dat de biodiversiteit, productiviteit, regeneratiecapaciteit, vitaliteit en het potentieel van bossen nu en in de toekomst behouden blijven zodat de bossen ecologische, sociale en economische functies blijven vervullen en er geen schade veroorzaakt wordt aan ecosystemen. Boscertificering is het instrument om dit te bewijzen.
"Het gebruik van gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen is een absolute voorwaarde!”
Pablo van der Lugt
Green Matters | TU Delft | AMS Institute | Built by Nature |
Co-auteur van het boek De Houtbouw Revolutie
De drie pijlers van duurzaamheid
We kunnen de drie pijlers – sociale, ecologische en economische – van duurzaam bosbeheer niet scheiden. Als één pijler ontbreekt kunnen we onze bossen niet beschermen, kunnen planten, dieren en mensen die afhankelijk zijn van bos niet gedijen, zal illegale houtkap blijven bestaan en zullen ontwikkelingskansen niet worden benut.
De PEFC Benchmark voor duurzaam bosbeheer
De PEFC-eisen voor duurzaam bosbeheer bepalen dat de kwantiteit en kwaliteit van bossen worden beschermd. Dit zorgt ervoor dat het vermogen van het bos om koolstof op te slaan en vast te leggen op middellange en lange termijn wordt gewaarborgd door de oogst en de groei in evenwicht te houden, passende bosbouwmaatregelen in te zetten en technieken te bevorderen die nadelige invloeden op bossen tot een minimum beperken. De standaard vereist ook dat klimaatpositieve praktijken, zoals vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en efficiënt gebruik van grondstoffen, worden aangemoedigd bij bosbeheeractiviteiten.
Tekst ontleend van de PEFC Benchmark voor duurzaam bosbeheer
Wat betekent dit in de praktijk?
Bossen zijn zeer divers, van groenblijvende eucalyptusbossen in Tasmanië tot tropische regenwouden in Zuid-Amerika en naaldbossen in Canada. De diversiteit zorgt ervoor dat het beheer er enorm verschilt.
Bij PEFC zorgen we er daarom voor dat de eisen voor duurzaam bosbeheer altijd zijn afgestemd op de behoeften van nationale of regionale sociaal-culturele context en andere lokaal relevante factoren.
Het gecertificeerde hout uit PEFC-gecertificeerde bossen geeft aantoonbaar de garantie dat bossen blijven bestaan en dat de grondstof hernieuwbaar is, gecertificeerde boseigenaren zijn namelijk verplicht om oogst en bijgroei in balans te houden om zo het bos te behouden of uit te breiden. Zo blijven de bossen hout en ecosysteemdiensten als schoon water leveren. Bovendien verhogen zij de koolstofopslag om klimaatverandering tegen te gaan.
Wat betekent dit voor Nederlandse bossen?
Ook in Nederland hebben we een PEFC standaard die geënt is op de Nederlandse omstandigheden. Boseigenaren en bosbeheerders kunnen het PEFC-certificaat behalen. Het PEFC-certificaat is het bewijs dat het bos op een duurzame manier wordt beheerd en dat het bos blijft voortbestaan. Het certificaat wordt afgegeven door een onafhankelijke certificeerder.
Bomen in steden, dorpen en landschappen
In Nederland staan 340 miljoen bomen. Waarvan 180 miljoen buiten het bos. Dat betekent dat meer dan de helft van de bomen buiten het bos in steden, dorpen, langs akkers en weilanden, in singels met bomen en op erfgrenzen. Het is belangrijk dat ook deze bomen op een duurzame wijze worden beheerd. PEFC heeft een baanbrekende rol op zich genomen: certificering van bomen buiten het bos is ook mogelijk.
Bossen
In Nederland kunnen boseigenaren en beheerders hun bosbeheer ook laten certificeren volgens de Nederlandse bosstandaard. Lees meer over het Boscertificaat.
Bomen
Gemeenten en landgoedeigenaren kunnen sinds 2023 het beheer van hun bomen laten certificeren. Lees meer over het Bomen Buiten het Bos certificaat.
Vragen?
Neem contact op met Marten
Marten de Groot
National Secretary
030 693 0040, marten.de.groot@pefc.nl
Documentatie:
Contactpersonen over
- Bosbeheercertificering: Marten de Groot
- Certificering beheer van Bomen Buiten het Bos: Jelle de Bijl