Onze aanpak
Het begint allemaal in een land zelf waar verschillende belangengroepen met elkaar overleggen met als doel een nationaal schema (bosstandaard) met regels voor duurzaam bosbeheer op te stellen. Deze nationale schema’s van de leden van PEFC worden opgesteld op basis van de Sustainability Benchmark van PEFC. Dat betekent dat de inhoud van het schema moet voldoen aan de eisen van PEFC, dat verschillende belangengroepen moeten participeren én dat er een nationale publieke consultatie voor het schema uitgevoerd moet zijn.
"PEFC is very influential in promoting Sustainable Forest Management, and therefore it is important to strengthen stakeholder involvement to include all parties with environmental, social and economic interests."
Pekka Kallio-Mannila, Stora Enso
Goedkeuring en erkenning
Om te garanderen dat aan alle voorwaarden van PEFC is voldaan, wordt het nationale schema getoetst door een onafhankelijke deskundige. Deze deskundige stelt vast of het schema voldoet en of het op een manier tot stand is gekomen waarbij alle betrokkenen hebben kunnen participeren. Dan volgt er nog een internationale publieke consultatie voor het nationale schema. Nadat het schema al deze toetsingen heeft doorstaan wordt het schema voorgelegd aan de PEFC International General Assembly voor “endorsement” (goedkeuring en erkenning).
Na deze goedkeuring kan een boseigenaar in dat land het PEFC-certificaat voor bosbeheer behalen volgens het bij dat land passende schema voor duurzaam bosbeheer.
Om de standaard actueel te houden vindt er elke vijf jaar een evaluatie plaats om te kijken of er nieuwe wetenschappelijke inzichten en praktische ervaringen zijn. Als dat zo is wordt een herzieningsproces gestart waarbij de bovenstaande procedure weer gevolgd dient te worden.
Leden PEFC International
PEFC International is een alliantie van nationale boscertificeringssystemen, NGO’s, verenigingen, bedrijven en individuen, die samenwerken aan onze visie van een wereld die de bijdrage van duurzame bossen aan onze planeet en ons leven waardeert. Een vitaal onderdeel van de PEFC-alliantie zijn de leden. Er zijn twee type leden: de nationale leden en internationale belanghebbende leden.
Nederland
In Nederland kunnen boseigenaren en beheerders hun bosbeheer ook laten certificeren.
PEFC heeft het keurmerk uitgebreid naar bomen buiten het bos. In Nederland staan meer dan de helft van de bomen buiten het bos in steden, dorpen, langs akkers en weilanden, in singels met bomen en op erfgrenzen.
Het PEFC certificaat is een krachtig middel om duurzaam beheer aantoonbaar te maken.
Bossen
Er zijn twee manieren om een certificaat te behalen: deelname aan een groepscertificaat of een individueel certificaat, beide hebben dezelfde internationale erkenning. Lees meer over het Boscertificaat.
Bomen
Publieke instanties als gemeenten en landgoedeigenaren kunnen sinds 2023 het beheer van hun bomen laten certificeren. Lees meer over het Bomen Buiten het Bos certificaat.
De handelsketen na het bos
Bedrijven in de keten na het bos kunnen het Chain of Custody certificaat behalen. Het PEFC Chain of Custody certificaat garandeert dat de PEFC claim op de factuur of pakbon klopt. Bij zo’n bedrijf controleert namelijk
een onafhankelijke certificerende instelling jaarlijks of het bedrijf PEFC-gecertificeerd materiaal heeft ingekocht. Als klant van zo’n bedrijf kun je er dus op vertrouwen dat je gecertificeerde, duurzame producten inkoopt!
Hoe meer bedrijven het PEFC Chain of Custody certificaat bezitten, hoe meer gecertificeerde eindproducten op de markt komen en nog meer boseigenaren worden gestimuleerd hun bos duurzaam te beheren. Inkopers, aanbesteders en consumenten vragen steeds vaker naar producten met PEFC-keurmerk om zekerheid te hebben over de duurzame herkomst ervan. Bedrijven met het PEFC Chain of Custody certificaat geven deze garantie.
Sluit je aan bij onze missie voor een duurzamere wereld: behaal het PEFC-certificaat.