Over PEFC

Bossen en PEFC

Bossen zijn van cruciaal belang. Ze zijn een thuis voor veel dieren, planten en mensen, voorzien ons van de nodige grondstoffen, plus ze koelen de aarde en nemen CO2 op. Ontbossing vindt voornamelijk plaats voor economische redenen. Door bos duurzaam te beheren wordt ervoor gezorgt dat we bossen tegelijkertijd kunnen benutten en beschermen. Het benutten van bos creëert economische waarde, waardoor boseigenaren gestimuleerd worden hun bossen te behouden. Dat is precies waarnaar wordt gestreefd: het behoud van gezonde bossen, bosgemeenschappen, bosarbeiders en gezonde boseconomieën wereldwijd.

Bij duurzaam bosbeheer oogst je een stukje van het bos én zorg je ervoor dat het weer terug groeit. Zo blijft er altijd bos en kan je, doordat er hout bijgroeit, later opnieuw oogsten.

Onze visie

Een wereld waarin mensen het belang van duurzaam bosbeheer begrijpen en daar naar handelen.

Onze missie

Garanties bieden aan de samenleving dat in duurzaam beheerde bossen duurzaam hout geproduceerd wordt en het bos in stand blijft.

Bos is in elk land anders

Een boom weet niet in welk land het staat, maar toch zien bossen er vaak anders uit als je een landsgrens passeert. Dat kan een klimatologische oorzaak hebben. Ieder land en iedere cultuur heeft ook eigen wetten en regels over bosbeheer. PEFC volgt daarom een bottom-up benadering waarbij nationale of regionale regels voor duurzaam bosbeheer worden ontwikkeld in overleg met lokale belanghebbenden zoals bedrijven, NGO’s, wetenschappers, autoriteiten en de (inheemse) bevolking. In Nederland wordt dit proces geleid door het Nederlandse Forum dat de nationale bosstandaard vaststelt en in de praktijk test.

Gemeente Epe, Rob Philipsen

“Duurzame productie van kwaliteitshout is goed te combineren met aantrekkelijk bos en hoge natuurwaarden”.

Rob Philipsen

tot voor kort bosbeheerder bij de gemeente Epe

Bomen in dorpen, steden en landschap

PEFC heeft het keurmerk uitgebreid naar bomen buiten het bos. In Nederland staan meer dan de helft van de bomen buiten het bos in steden, dorpen, langs akkers en weilanden, in singels met bomen en op erfgrenzen.

Deze bomen vormen een integraal onderdeel van onze leefomgeving. Daarom is het essentieel dat ook deze bomen aantoonbaar op een duurzame wijze worden beheerd. 

Internationale goedkeuring

Om te garanderen dat aan alle voorwaarden van PEFC is voldaan worden de nationale regels getoetst door een onafhankelijke deskundige. Deze deskundige toetst of de nationale regels voldoen aan de internationaal geaccepteerde Sustainability Benchmark van PEFC en of ze op een manier tot stand zijn gekomen waarbij alle betrokkenen hebben kunnen participeren. Dan volgt er nog een internationale publieke consultatie. Na succesvolle afronding wordt het schema ter goedkeuring (endorsement) voorgelegd aan de Council van PEFC. Na deze goedkeuring kunnen boseigenaren in dat land het PEFC-certificaat voor duurzaam bosbeheer behalen volgens de nationale regels.

Bossen

In Nederland kunnen boseigenaren en beheerders hun bosbeheer ook laten certificeren volgens de Nederlandse bosstandaard.  Lees meer over het Boscertificaat.

Bomen

Gemeenten en landgoedeigenaren kunnen sinds eind 2023 het beheer van hun bomen laten certificeren. Lees meer over het Bomen Buiten het Bos certificaat.

Werknemers en PEFC

PEFC legt sterk de nadruk op het bevorderen van fatsoenlijke banen en op duurzame economische groei in minder welvarende plattelandsgebieden. PEFC-certificering waarborgt eerlijke lonen, veilige werkomstandigheden, gelijke kansen en de afwezigheid van discriminatie en intimidatie op de werkplek. Sinds 2001 vereist PEFC naleving van alle verdragen van de International Labour Organization (ILO) in het bosbeheer, zelfs als een land deze conventies niet heeft ondertekend. Tijdens de internationale Algemene Vergadering van PEFC in 2010 in Rio de Janeiro is besloten sociale normen ook op te nemen in de Chain of Custody-standaard, de certificering van de houtverwerkende industrie, waardoor de gehele toeleveringsketen op sociaal gebied wordt gedekt.

De handelsketen na het bos

Door de keten dicht te timmeren vanaf het bos tot en met het eindproduct weet je dat er voor nieuwe aanplant wordt gezorgd. Zie je een PEFC-label? Dan weet je zeker dat alle bedrijven vanaf het bos tot en met het eindproduct hun PEFC-gecertificeerde producten zo hebben geregistreerd en behandeld dat ze uit PEFC-gecertificeerde bossen komen. Zij beschikken namelijk over het PEFC Chain of Custody certificaat. Benieuwd welk bedrijf jouw product heeft gemaakt? Je kunt de code onder het PEFC logo in onze database opzoeken zodat je kan controleren of de producent van jouw product een geldig certificaat heeft.

Bedrijven

Bedrijven met het PEFC Chain of Custody certificaat geven dus garantie over de duurzame herkomst van het materiaal of product en dat bossen in stand blijven. 

Algemene Ledenvergadering en bestuur

PEFC Nederland is een vereniging. Bedrijven en organisaties met een PEFC-certificaat zijn lid van de vereniging. Daarnaast kan elke andere organisatie of persoon (zonder certificaat) worden. Het bestuur van de vereniging bestaat uit zes leden die gekozen zijn door de Algemene Ledenvergadering (ALV). De jaarlijkse ALV biedt leden de mogelijkheid om mee te beslissen over de koers van PEFC Nederland. 

De volgende ALV is op dinsdagmiddag 8 oktober 2024 in Driebergen. Aanmelden kan via info@pefc.nl.

Het bestuur

 

Naam

Functie

Organisatie

Maarten Willemen

Voorzitter

Algemene Vereniging Inlands Hout (AVIH)

Cris Mul

Secretaris/Penningmeester

 

Anne-Phia Maris

Bestuurslid

Foresco Oud Gastel B.V.

Nick Nijman

Bestuurslid

Timber and Building Supplies Holland (TABS)

Jack Weener

Bestuurslid

BAM Nederland

Carl Moll

Bestuurslid

Landgoed Weldam

PEFC. Samen voor onze bomen en bossen

Vragen?

Neem contact op met Marten

Marten de Groot
National Secretary
030 693 0040, marten.de.groot@pefc.nl

Blijf op de hoogte over duurzaam bosbeheer

Ja, ik wil op de hoogte blijven middels de nieuwsbrief. Ik zit nergens aan vast, uitschrijven kan altijd. Klik op de knop om je in te schrijven.