Als reactie op de zorgen van internationale partners, wil de Europese Commissie meer tijd geven aan bedrijven om zich voor te bereiden op de EU-ontbossingsverordening (EUDR).
Alleen als het Europees Parlement en de Raad akkoord gaan wordt de wet op 30 december 2025 van kracht i.p.v. einde van dit jaar.
Zorgen geuit
Er zijn zorgen geuit, onder andere tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, over de voortgang van de voorbereidingen. In Europa is het beeld ook wisselend: sommige bedrijven zijn goed voorbereid, terwijl anderen achterlopen. Daarom vindt de Commissie dat een extra jaar een eerlijke oplossing is om ervoor te zorgen dat de regels goed kunnen worden ingevoerd zonder de doelstellingen van de verordening te veranderen.
Richtlijnen ter ondersteuning
De Commissie heeft extra richtlijnen gepubliceerd om bedrijven en toezichthouders te helpen de regels beter te begrijpen. De Commissie zegt ook dat de nodige middelen voor de uitvoering al klaar zijn, waaronder het IT-systeem TRACES waar bedrijven hun due diligence-verklaringen registreren. Het systeem zal begin november klaar zijn om registraties te accepteren en in december volledig operationeel zijn. Het extra jaar geeft bedrijven de tijd voor een goede en effectieve invoering van de regels.
Benchmarking landen: laag, standaard of hoog risico
De Commissie publiceerde tevens de methode die zij zal toepassen op de EUDR-benchmarking. Deze zal gebruikt worden om landen te classificeren als laag, standaard of hoog risico, met als doel het due diligence-proces van marktdeelnemers te vergemakkelijken en bevoegde autoriteiten in staat te stellen de naleving effectief te monitoren. Volgens de toegepaste methode zal een grote meerderheid van de landen worden geclassificeerd als ‘laag risico’.
PEFC blijft certificaathouders ondersteunen: ook bij de EUDR
PEFC heeft de PEFC EUDR DDS standaardmodule ontwikkeld als vrijwillige toevoeging aan het PEFC-certificaat om certificaathouders te ondersteunen bij de naleving van de verordening. Eenvoud is een sleutelbegrip geweest tijdens de ontwikkeling. De module omvat o.a. middelen voor de implementatie van een zorgvuldigheidssysteem – DDS (Due Diligence System) – en de uitvoering van een risicoanalyse. De DDS is gebaseerd op de bestaande methode in de Chain of Custody DDS, zodat de EUDR eisen begrijpelijk en praktisch in gebruik zijn.