Een knuppelpad
Nou, ik moet zeggen, ik niet. Toen ik de foto’s van een knuppelpad in de buurt van Someren ontving ben ik de betekenis dus maar eens gaan opzoeken.
Een knuppelpad is een houten pad dat is aangelegd door een moerasachtig of kwetsbaar natuurterrein om mensen zonder problemen over te laten steken. Het schijnt dat deze paden al sinds 4000 voor Christus gemaakt worden, want de oudst bekende is er een in Engeland die door de Romeinen werd aangelegd. In Nederland zijn ook oude knuppelpaden ontdekt bijvoorbeeld in Eindhoven en in Zutphen, de laatste werd pas in 2013 ontdekt onder het centrum van de stad. Knuppelpaden worden ook wel knuppelbruggen of veenwegen genoemd. In Nationaal Park de Groote Peel heb je zelfs een wandelroute genaamd Knuppelbrugroute. De route is 3 kilometer lang, waarvan een deel gaat over knuppelpaden omdat dit moerassige gedeelte van De Groote Peel anders niet toegankelijk zou zijn voor ons.
Het knuppelpad tussen Someren en Lierop
Het knuppelpad tussen de dorpen Someren en Lierop is aangelegd door Houtverwerkingsindustrie Fransen BV uit Deurne. Het knuppelpad loopt vanaf de doorgaande weg door een klein stuk bos waar het riviertje “De Kleine Aa” doorheen stroomt. De loopdelen van het knuppelpad zijn gemaakt van kastanjehout. Vanwege het duurzame inkoopbeleid van de overheid is PEFC-gecertificeerd kastanjehout gebruikt.