Eigenaren van kleine bossen centraal bij PEFC
Boswerk planten man - PEFC

Tijdens de viering van ons 20-jarige bestaan vertellen we veel over het belang van eigenaren van kleine bossen. Zij zijn de reden waarom onze organisatie werd opgericht. Maar hoe zorgen wij ervoor dat zij in aanmerking komen voor certificatie?

Het antwoord luidt: groepscertificering. Groepscertificering stelt eigenaren van kleine bossen in staat om zich te verenigen en zich te organiseren, hun krachten te bundelen en als team het certificaat te behalen. Dit maakt PEFC-certificatie voor kleine boeren betaalbaar en praktisch.

Zo’n miljoen eigenaren van kleine bossen hebben intussen via groepscertificatie het PEFC-keurmerk behaald en hun aantal blijft stijgen. Dit toont aan dat boscertificering voor kleine landeigenaren mogelijk is en dat het een krachtig en rendabel middel vormt om bosbehoud en duurzaam bosbeheer te promoten.

De ontwikkeling van het systeem van groepscertificatie is echter nog maar het begin

Via ons Collaboration Fund en andere PEFC-initiatieven blijven we investeren in projecten en activiteiten die certificatie van boseigenaren met kleine bossen ondersteunen. Van Zuid-Afrika en Portugal tot Nieuw-Zeeland en Nepal: onze projecten bestrijken de hele wereld. Bekijk al onze projecten voor kleine boeren …

Wij ontwikkelen ook hulpmiddelen, zoals certificatie voor Bomen buiten Bossen (Trees outside Forests – TOF). Boseigenaren met bomen op landbouwgrond of binnen de bewoonde omgeving, kunnen op die manier ook het certificaat behalen en aantoonbaar maken dat zij duurzaam beheren.

Het is van cruciaal belang dat eigenaren van kleine bossen het PEFC-certificaat kunnen behalen voor hun duurzame praktijken. Aangezien een kwart van de bossen eigendom zijn van families en gemeenschappen, is het echter ook belangrijk voor de wereld. In veel van de landen die met boscertificering willen beginnen of hun gecertificeerde oppervlakte willen uitbreiden, bestaat namelijk een groot deel van het bosbestand uit kleine eigendommen.

Eigenaren van kleine bossen staan bij ons voor altijd centraal

Sinds onze organisatie 20 jaar geleden het licht zag, hebben we onze aanpak doorlopend versterkt. Die aanpak kon op de goedkeuring rekenen van steeds meer betrokkenen en belanghebbenden. Daardoor is PEFC vandaag het grootste boscertificatiesysteem ter wereld met meer dan 300 miljoen hectare welke door zo’n 1 miljoen boseigenaren worden beheerd.

Hoewel we blijven groeien, zijn we onze roots nooit vergeten. Wij zijn het certificatiesysteem bij uitstek voor kleine boseigenaars, en zullen dat altijd blijven.

Ook in Nederland staan eigenaren van kleine bossen centraal

Voor de Nederlandse boseigenaar is het PEFC-certificaat ook een bewijs, afgegeven door een onafhankelijke certificeerder, dat zijn bos aantoonbaar op een maatschappelijk verantwoorde manier wordt beheerd en daarmee dus voldoet aan de internationale Sustainability Benchmark van het PEFC-keurmerk. Wil je meer weten over certificering en het groepscertificaat? Lees dan hier verder.

Van links naar rechts: Evan Buytendijk (groepsmanager), de heer en mevrouw Boom van De Barkel in Wierden ontvangen het PEFC-certificaat.

Dit artikel is n.a.v. het 20-jarig bestaan van PEFC. Via een reeks artikelen zullen we elke maand het verhaal van PEFC vertellen, van de eerste ideeën tot vandaag. Met de hashtag #20yearsofcaring delen nationale PEFC kantoren, -leden en belanghebbenden wereldwijd via social media hun activiteiten.

Hoogtepunt van het jubileumjaar is de PEFC Forest Certification Week in november met in die week de openbare PEFC-„Stakeholder Dialogue“ op 14 november in Würzburg, Duitsland. Het thema van het evenement is ‘Certificering en duurzaamheid: van niche tot mainstream’. Tijdens deze dag wordt naar de toekomst gekeken, waar brengen de komende 20 jaar ons naartoe.