Mode-industrie heeft veel invloed op onze bossen

De wereldwijde mode-industrie heeft een enorme impact op het milieu in zijn geheel en de mondiale bossen in het bijzonder. Als het aan PEFC ligt komt daar snel verandering in. Ook consumenten kunnen daaraan hun steentje bijdragen.

In de modewereld worden veel natuurlijke bosvezels gebruikt waarvan viscose, acetaat en lyocell de bekendste zijn. Deze stoffen worden (deels) gemaakt van cellulose, wat weer wordt gewonnen uit hout. Uiteraard wordt daarnaast in de mode-industrie ook veel gebruik gemaakt van verpakkings- en transportmateriaal. PEFC start binnenkort met een speciale campagne gericht op deze industrie. De Britse papierkunstenares Sam Pierpoint heeft een kleurige animatie gemaakt, waarin zij laat zien hoe de modewereld door het maken van een aantal positieve keuzes bij kan dragen aan een leefbaardere wereld.

PEFC is ’s werelds grootste organisatie die strijdt voor duurzaam bosbeheer. Veel bedrijven in de modebranche blijken op dit moment nog niet volledig op de hoogte van alle mogelijkheden die er zijn om op een duurzame manier gebruik te maken van houtproducten. PEFC wil bedrijven daarbij helpen en heeft daarom een speciaal whitepaper geschreven voor de modewereld. Daarin is onder meer een ‘colloboration roadmap’ opgenomen, die partijen in vijf stappen helpt naar een duurzame manier van samenwerken met PEFC. Daarin is onder meer een ‘colloboration roadmap’ opgenomen, die partijen in vijf stappen helpt naar een duurzame manier van samenwerken met PEFC.

Natuurlijke bosvezels kunnen oneindig lang worden gewonnen, zo lang er maar steeds opnieuw bomen worden aangeplant. In een PEFC-gecertificeerd bos is dat het geval. Het bosbeheer kan worden gecertificeerd als wordt voldaan aan de eisen van PEFC.

Dit certificeren gebeurt door een onafhankelijke partij. Heeft een boseigenaar eenmaal een PEFC-certificaat, dan kan kunnen ook de grondstoffen uit dat bos dat keurmerk krijgen en dat geldt vervolgens ook voor de bedrijven die deze producten verwerken. Wereldwijd hebben op dit moment ruim 23.000 verwerkende bedrijven het PEFC-keurmerk. Als de mode-industrie gaat werken met de gecertificeerde vezels, dan kunnen ook consumenten  eenvoudiger hun steentje bijdragen aan een leefbaardere wereld. Ze kunnen dan immers bewust kiezen voor kleding die is voorzien van het PEFC-keurmerk.