Nieuwbouw in Port of Amsterdam

WRK Architecten heeft een bijzonder gebouw ontworpen: het Nautisch Coördinatie Centrum van de Port of Amsterdam. Het gebouw staat in het westelijk havengebied en reflecteert de duurzame en circulaire ambities van het Amsterdamse havenbedrijf. Het bijzondere is dat de complete constructie – wand, vloer en dak – is opgebouwd uit één en het zelfde houten product: Kerto LVL. Het industriële en natuurlijke DNA van dit houtproduct is volledig zichtbaar gebleven en geeft een subliem comfort aan de gebruikers. De circulaire economie is een focuspunt in de strategie van Port of Amsterdam. Een logische stap voor de eigen nieuwbouw, een gecombineerde kantoor- en technische functie, een duurzaam en circulair gebouw neer te zetten met gecertificeerd hout. Het pand is volledig circulair: het is gebouwd met gecertificeerd, duurzaam hout en is te ontmantelen. Ontmantelen mag overigens pas over 22 jaar, wanneer de hoeveelheid hout die voor het gebouw werd gebruikt weer is bijgegroeid in bossen.

“We zeggen wel eens gekscherend met een torx bitje kan je het gebouw demonteren”, aldus Stefan Bakker, Projectleider Havenbedrijf Amsterdam
“Dit mooie en natuurlijke bouwmateriaal draagt bij aan een aangenaam werkklimaat en past bij de ambitie om circulair te bouwen. Er is gekozen voor een eenvoudig, stoer en rechthoekig volume. Wie binnenstapt wordt echt verrast. Achter de voordeur wordt volledig gefocust op de aangename werkomgeving die een 24/7-bedrijf als Port of Amsterdam nodig heeft”, aldus architect/partner Benjamin Robichon van WRK Architecten.

Gecertificeerd en circulair

Port of Amsterdam heeft de ambitie om de duurzaamheid van het nieuwe gebouw zodanig uit te dragen dat deze zichtbaar en comfortabel is voor de mensen die er werken. Alle 2D houten vloer-, wand- en dakelementen werden volledig geëngineerd en geprefabriceerd door de houtskeletbouwer Dupac en direct klaar voor montage aangeleverd op de bouw. De vakmensen van  Dozy zijn bekend met allerlei constructie methoden, maar niet eerder mocht men vrijwel een complete nieuwbouw opbouwen én afwerken met het hoogwaardige gelamineerde Kerto® LVL fineerhout van Metsä Wood. De toegepaste bouwmaterialen zijn demontabel en behouden hun waarde wanneer deze worden hergebruikt en zijn daarom volledig circulair.Dankzij de constructie in PEFC- gecertificeerd Kerto LVL vuren hout heeft het gebouw de  BREEAM-excellent certificering verkregen. Tevens is een lage CO2 – footprint gerealiseerd, er is welgeteld 124 ton CO2 opgeslagen in het hout. Hout uit PEFC-gecertificeerde bossen is hernieuwbaar en het bos blijft in stand. Zo blijft de opgenomen CO2 opgeslagen in het geoogste hout en nieuwe aanplant zorgt voor verhoogde opname van broeikasgassen, wat uiteraard goed is voor het klimaat.  “Dit pand is geheel volgens de principes van het havenbedrijf tot stand gekomen, in samenwerking en duurzaam. Onze mensen gaan hier een hele fijne werkplek hebben”, aldus Patrick Babel, Manager Operatie bij Divisie Havenmeester en betrokken vanuit de gebruikersgroep bij het ontwerp. De producerende bedrijven van dit project: Dozy Bouwt, Dupac Houtskeletbouw en Metsä Wood zijn allen PEFC Chain of Custody gecertificeerd daarmee is het hout terug te leiden naar PEFC-gecertificeerd bossen. Wil je meer informatie over PEFC Chain of Custody certificering? Dat kan op pefc.nl/coc.

Ontwerpteam en producenten

Opdrachtgever : Port of Amsterdam
Locatie : Capriweg 32, Amsterdam
Ontwerp : WRK Architecten
Aannemer : Dozy Bouwt
Houtconstructeur : Ingenieursbureau Vreeswijk
Hoofdconstructeur : Ingenieursbureau Boorsma
Installaties : Bordewijk Adviseurs
Prefabricage Kerto LVL elementen : Dupac Houtskeletbouw
Leverancier Kerto LVL : Metsä Wood
Foto’s ©WRK Architecten en Leonard Fäustle
Video © Jan Maurits Schouten, het Houtblad
>

Blijf op de hoogte over duurzaam bosbeheer

Ja, ik wil op de hoogte blijven middels de nieuwsbrief. Ik zit nergens aan vast, uitschrijven kan altijd. Klik op de knop om je in te schrijven.