PEFC Jaarbijeenkomst, de sprekers samengevat:
Duurzaam bijdragen aan ambitieuze doelstellingen

Tijdens de PEFC Jaarbijeenkomst benadrukten de sprekers enkele belangrijke punten over bouwen met hout: duurzaamheid is de hoofdreden om biobased te bouwen, hout in de leefomgeving bevordert de gezondheid, de hele keten moet gestimuleerd worden, en niet onbelangrijk: de ambities voor houtbouw zijn aanwezig.

Na een warm welkom door PEFC-voorzitter Maarten Willemen opende moderator Pablo van der Lugt met de eerste spreker: Jan Willem van de Groep, pleitbezorger van bouwen met hout. Hij besprak de Nationale Aanpak Biobased Bouwen. Met die aanpak wil men bijdragen aan nationale doelstellingen op het gebied van CO2– en stikstofreductie, circulaire economie, natuur- en biodiversiteitsherstel en ruimtelijke kwaliteit. Daarnaast wil men een markt creëren voor biobased bouwen en de landbouw verduurzamen. Dat alles met als doel dat in 2030 30% van de nieuwbouwmaterialen biobased zijn.

De ambities van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) zijn duidelijk: vanaf 2025 moet minimaal 20% van de woningproductie in hout zijn, wat neerkomt op ongeveer 3.000 woningen per jaar. Dat levert jaarlijks een reductie op van circa 220.000 ton CO2. Imme Groet, secretaris van het Convenant Houtbouw MRA legde uit dat woningontwikkeling gemiddeld 8-10 jaar duurt, waarvan 2 jaar voor de bouw. Groet gaf aan dat 70% van de stichtingskosten in de bouw zit, waarvan slechts 17% voor bouwmaterialen, waar een groot deel van naar onderzoek gaat, niet naar de materialen. 

Sinds de start van het Convenant in eind 2021/begin 2022 zijn 482 houtwoningen opgeleverd, 774 zijn in aanbouw, 2.556 wachten op de start, en 10.139 zitten in de verkenningsfase.

Alex de Rijke, hoogleraar aan de TU Delft en directeur van dRMM, presenteerde over gezondheid en architectuur. Hij besprak het project Maggie’s in Oldham in Engeland. Maggie’s centra, met name verspreid door Groot-Brittannië, bieden gratis steun aan kankerpatiënten en hun families. Het gebouw in Oldham is ontworpen voor het comfort en welzijn van de patiënten en bezoekers. Maggie’s Oldham is het eerste gebouw van CLT tulpenhout.

Tijdens de ontwerpfase is er rekening gehouden met de natuur en het uitzicht rond het gebouw, waarbij het comfort en welzijn van de mens centraal staat. Het gebruikte hout en de natuurlijke omgeving zorgen voor rust. Details zoals het houten deurbeslag zijn ontworpen met oog voor chemogevoelige zenuwen. De Rijke pleit voor meer houtbouw, vooral voor medische gebouwen, en gaf aan niet meer met beton te willen bouwen. De studenten van de TU Delft Faculteit Architectuur en Gebouwde Omgeving zullen zeker profijt hebben van zijn inspirerende werk.

PEFC & EUDR

De EUDR (EU Deforestation Free Regulation) houdt in dat alleen producten op de EU-markt gebracht mogen worden die legaal geproduceerd zijn en geen verband houden met ontbossing en bosdegradatie. PEFC zet zich al 25 jaar samen met certificaathouders in om bossen in stand te houden. Marten de Groot, nationaal secretaris van PEFC Nederland, gaf een overzicht van de complexiteit van de verordening, met voorbeelden van verschillende marktdeelnemers (als boseigenaren, rondhouthandelaren, zagerijen, meubelproducenten), inkoopstromen van houtmaterialen en eindproducten.

Op 2 oktober jl. stelde de Europese Commissie voor de ingangsdatum met een jaar te verleggen naar 30 december 2025. Dit moet nog worden goedgekeurd door het Parlement en de Raad, daar zal in november duidelijkheid over zijn. De vertraging geeft bedrijven meer tijd voor een effectieve invoering van de regels.

Naast de al gepubliceerde Nederlandstalige PEFC EUDR DDS-standaardmodule werkt PEFC Nederland aan een praktische handleiding. Elke industriesector heeft namelijk unieke vragen, en binnen die sector hebben de verschillende type bedrijven ieder weer andere vragen.

Wil je op de hoogte blijven over PEFC & EUDR en de publicatie van de praktische handleiding? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte over duurzaam bosbeheer

Ja, ik wil op de hoogte blijven middels de nieuwsbrief. Ik zit nergens aan vast, uitschrijven kan altijd. Klik op de knop om je in te schrijven.