Duurzaam hout ook geschikt voor ‘gewone’ woningen

Duurzaam hout ook geschikt voor ‘gewone’ woningen

Duurzaam hout ook geschikt voor ‘gewone’ woningen

Product Description:

Het onlangs verschenen boek Tomorrow’s Timber van schrijvers Pablo van der Lugt (Green Matters/TU Delft) en  Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie/de Bouwcampus) staat vol met aansprekende, bijzondere bouwwerken die voor een belangrijk deel zijn opgetrokken uit duurzaam hout. Maar hout is niet alleen geschikt voor dit soort prestigieuze bouwprojecten, zo bewijst The Rye by Tikari Works in Londen. Dit normale woongebouw met tien appartementen heeft dankzij het veelvuldig gebruik van Cross Laminated Timber (CLT) ofwel kruislaaghout toch een bijzondere uitstraling.
Tikari Works is zowel verantwoordelijk voor het ontwerp als voor de uitvoering van het bouwproject in de Engelse hoofdstad. Alle binnenmuren en trappen in The Rye zijn gemaakt van CLT, waardoor de appartementen een bijzondere, authentieke uitstraling hebben. Bijkomend voordeel: met CLT konden de woningen heel snel worden gebouwd. Daarnaast is het gebruik van dit soort bouwmateriaal ook nog eens goed voor het milieu. Op de eerste plaats omdat het hout afkomstig is uit PEFC-gecertificeerd bos, waardoor bos bos blijft door natuurlijke verjonging of herplant.  Op de tweede plaats omdat bomen zo continue CO2 opnemen uit de atmosfeer: in The Rye is 311,16 m3 CLT verwerkt van Stora Enso, waarin 227 ton is opgeslagen. Op de derde plaats isoleert CLT zo goed, dat de Londense woningen minder energie zullen verbruiken dan vergelijkbare woningen van andere materialen.

Van der Lugt en Harsta besteden in hun boek aandacht aan alle mogelijke voordelen van het gebruik van gecertificeerd hout als bouwmateriaal. Speciaal voor PEFC is er een aparte uitgave van het boek gemaakt, waarmee ze de komende tijd het land intrekken. Tijdens speciale workshops, die de naam Tomorrow’s Timber Talks hebben gekregen, gaat het duo het gesprek aan met architecten, ontwerpers en ontwikkelaars in de bouw. Het gaat tijdens de workshops nadrukkelijk niet alleen over de grootste en meest prestigieuze bouw- projecten, maar ook over eenvoudigere toepassingen van duurzaam hout in de alledaagse praktijk.