’s Werelds duurzaamste kantoor breidt uit

’s Werelds duurzaamste kantoor breidt uit

’s Werelds duurzaamste kantoor breidt uit

Product Description:

Het duurzaamste kantoor ter wereld start medio maart 2022 met uitbreiding, waarbij het aantal werkplekken zal worden verdubbeld. De verwachte ingebruikname van het nieuwe kantoor is begin 2023. Kantoor Geelen Counterflow in Haelen (NL) haalde in 2015 de hoogste BREAAM-NL score ooit: 99,94%. Het kantoor is gebouwd met hout afkomstig uit PEFC-gecertificeerde, bossen, in het zuiden van Duitsland.

De elementen voor de draagconstructie vloeren en gevels die bij Geelen Counterflow zijn gebruikt dragen bij aan de hoge score vanwege de reductie van CO² in de atmosfeer: door hout te gebruiken in plaats van andere bouwmaterialen en door de opslag van CO² in het hout.

Volgens dezelfde duurzaamheidsprincipes als het bestaande kantoor wordt een nieuwbouw (900m3) gerealiseerd in een onverlijmd massiefhouten (PEFC-gecertificeerde) constructie van NUR-HOLZ en met toepassing van zoveel mogelijk herbruikbare materialen.

NUR-HOLZ

De gehele massief houten draagconstructie is opgebouwd met Dowel Laminated Timber van NUR-HOLZ. Het systeem bestaat uit wand-, vloer-, en dakelementen. Bij de samenstelling van de massief houten elementen in de fabriek worden geen lijmstoffen toegepast.

In de elementen zitten openingen voor kozijnen en voorzieningen voor installaties. Op de bouwlocatie assembleert NUR-HOLZ de elementen tot een compleet casco. Hierdoor biedt deze bouwmethode alle voordelen van industrieel, flexibel en demontabel bouwen.

Het huidige kantoorgebouw van Geelen Counterflow levert jaarlijks 50% meer energie op dan dat het verbruikt, deze energie wordt op de locatie zelf gebruikt voor de apparatuur en machines in de fabriek. Ook het regenwater wordt opgevangen en hergebruikt.

Bouwen met hout

Het bedrijf PEFC Chain of Custody gecertificeerde bedrijf NUR-HOLZ neemt haar verantwoordelijkheid en zet stappen richting een CO2 neutrale samenleving in 2050. Dit doet NUR-HOLZ door onder andere te kiezen voor houtbouw met hout uit PEFC-gecertificeerde bossen.

Het hout zorgt voor CO2-reductie, minimaal grondstofgebruik en is recyclebaar. Het slaat warmte langzaam op en geeft deze weer langzaam af, waardoor er een gelijkmatige binnentemperatuur ontstaat.

Hout ademt en zorgt voor een natuurlijke vochtbalans in een gebouw. Ook absorbeert het geluid en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het akoestisch comfort.

Ontwerpteam en producenten:

Opdrachtgever : Geelen Counterflow
Locatie : Windmolenven 43, Haelen
Ontwerp Archion-Roermond
Aannemer houten casco : NUR-HOLZ, PEFC-gecertificeerd
Houtconstructeur Adviesbureau Lüning B.V.

 

Foto’s: Jos Wagemans

PEFC Chain of Custody certificering

Het PEFC-keurmerk garandeert wereldwijd dat een product of bouwproject afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Om dat keurmerk te mogen voeren, is een zogeheten Chain of Custody-certificaat vereist. PEFC werkt op mondiaal niveau samen met ruim een miljoen boseigenaren en zo’n 25.000 fabrikanten en gebruikers van hout- of papierproducten aan duurzaam bosbeheer. Waaronder dus met NUR-HOLZ.

PEFC publiceerde recent een gloednieuwe brochure, waarin de vele voordelen van zo’n handelsketencertificaat haarfijn worden uitgelegd. In de nieuwe PEFC-brochure wordt algemene informatie gegeven over de certificering en alle bijbehorende voorwaarden en voordelen. Overigens kan een Chain of Custody-certificaat ook worden aangevraagd door meerdere, samenwerkende bedrijven of juist voor één enkel bedrijf of project.

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Vraag dan direct de hardcopy brochure aan via info@pefc.nl of ben je nu al benieuwd…