Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) adviseert en inspireert bedrijven en geeft advies op maat met praktische tools, gebaseerd op onderzoek en trends. PEFC ging in gesprek met Karen van der Stadt, verpakkingsdeskundige bij het KIDV.
“Ik vind het heel belangrijk om voor een organisatie te werken die bijdraagt aan verduurzaming, we moeten tenslotte zuinig zijn op onze aarde.”
Kun je ons een korte schetst geven van jouw organisatie en jullie positie in de markt?
Het KIDV stimuleert de ontwikkeling van kennis over duurzaam verpakken. We vertalen dit naar nuttige informatie voor bedrijven, zoals factsheets. We helpen bedrijven bij het verduurzamen van hun verpakkingen, met advies direct aan bedrijven, maar dat doen we ook onder andere met instrumenten waar mensen zelf mee aan de slag kunnen, zoals de Recyclecheck en inspirerende voorbeelden.
Vertel ons meer over jezelf, wat is jouw achtergrond? Wat zijn jouw taken binnen de organisatie?
Ik ben opgeleid als verpakkingsontwerper aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen, daarna heb ik nog de opleiding Verpakkingskundige II gedaan bij het Nederlands VerpakkingsCentrum. Ik heb 10 jaar gewerkt als verpakkingsontwerper en ben in 2009 bij Nedvang aan de slag gegaan om bedrijven te ondersteunen op het gebied van duurzaam verpakken. Vanuit die functie ben ik betrokken geraakt bij de oprichting van het KIDV. En daar in 2013 aan de slag gegaan. Inmiddels zijn we met een team van 15 mensen. Ik ben nu de programma coördinator voor instrumenten en de teamleider van de verpakkingsdeskundigen.
Waarom zouden bedrijven meer op hout gebaseerde materialen moeten inzetten?
Bedrijven moeten de verpakkingsmaterialen inzetten die het best passen bij het product wat ze verpakken. Daarbij moeten ze letten op de duurzaamste keuze en dat kan hout zijn (red. of producten gemaakt van hout als karton en papier), omdat het een hernieuwbare grondstof is en het weer goed hergebruikt en gerecycled kan worden.
Karen van der Stadt, verpakkingsdeskundige bij het KIDV
Hoe heb je van PEFC gehoord? En hoe verspreiden jullie de informatie over PEFC onder bedrijven?
Wij kennen PEFC natuurlijk als één van de partijen die bosbeheer certificeert. In de meeste brancheverduurzamingsplannen (https://kidv.nl/brancheplannen) staan doelen om het gebruik van verpakkingen van gecertificeerd papier/karton te stimuleren. Daar wordt PEFC, naast FSC, expliciet genoemd.
Ken je een bedrijf met een mooi voorbeeld van een PEFC-gecertificeerd product?
Naast verpakkingen van papier/karton wordt het natuurlijk veel in houten pallets toegepast, zoals bijvoorbeeld van
LaPack. Een ander voorbeeld wat wij kennen zijn de schroevendoosjes van
GebuVolco.
Wat betekent het voor jou persoonlijk om te werken voor een organisatie die duurzaam, gecertificeerd bosbeheer serieus neemt?
Ik vind het heel belangrijk om voor een organisatie te werken die bijdraagt aan verduurzaming, we moeten tenslotte zuinig zijn op onze aarde.
Is er nog iets wat niet aanbod is gekomen en jij zou willen delen?
Als bedrijven vragen hebben over duurzaam verpakken, dan kunnen ze altijd bij ons terecht.
Volg PEFC op social media: #PlantJouwToekomst>