Waarom zou je een Chain of Custody certificaat behalen?

Bedrijven worden steeds vaker gevraagd naar duurzame producten vanwege zowel interne duurzaamheidsdoelen als externe rapportagevereisten, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive van de EU. Een eenvoudige oplossing om aan deze vraag te voldoen, is het aanbieden van PEFC-gecertificeerde producten. Het PEFC Chain of Custody certificaat waarborgt duurzaamheid op alle niveaus en draagt bij aan het behoud van bossen voor toekomstige generaties.

Om het PEFC keurmerk te gebruiken, heeft jouw bedrijf het certificaat nodig. Dit certificaat vereist naleving van procedures voor het scheiden van gecertificeerd en niet-gecertificeerd materiaal, evenals administratieve handelingen.

Welk certificaat behalen?

Er zijn verschillende soorten Chain of Custody certificaten voor je beschikbaar. De keuze is afhankelijk van de behoeften van jouw bedrijf. Het behalen van het certificaat start met het doorlopen van een 8 stappenplan en vervolgens het voldoen aan de PEFC Chain of Custody standaard.

Individueel

Het individuele certificaat geeft je controle over procedures en praktijk.

Groep

Het groepscertificaat biedt praktische voordelen en lagere kosten.

Multi-site

Beschikt jouw bedrijf over meerdere productielocaties, filialen, vestigingen of franchisenemers, dan kan je die of een aantal daarvan onder één certificaat brengen.

Project

Is voor bijvoorbeeld een bouwproject waaraan één of meerdere (onder)aannemers werken. Eén organisatie is hoofdverantwoordelijke, bijvoorbeeld de hoofdaannemer.

EUDR: vrijwillige standaardmodule als aanvulling

Vanaf 30 december 2024 gaat de EU Deforestation Regulation (EU-ontbossingsverordening) volledig in werking ondanks dat niet alle details verduidelijkt zijn door de EU. Er geldt een overgangsperiode van 1,5 jaar voor bedrijven. PEFC ontwikkelt een vrijwillige modulestandaard als toevoeging aan het PEFC-certificaat om certificaathouders te ondersteunen bij de naleving van deze verordening.

De standaardmodule wordt in het 4e kwartaal 2024 gepubliceerd. Lees hier meer over de EUDR en de activiteiten van PEFC voor de afstemming op de EUDR.

Voor het behalen van het certificaat wordt een audit gedaan door een onafhankelijke certificeerder om de betrouwbaarheid van de PEFC keurmerk te waarborgen.

“Wij adviseren om altijd gecertificeerd materiaal te gebruiken. Op deze manier weet je zeker dat de herkomst goed gecontroleerd is en dat je niet bijdraagt aan ontbossing.“

Siem Haffmans

partner bij Partner for Innovations

Wat kost het?

De jaarlijkse kosten van een PEFC-certificaat bestaat uit twee onderdelen: je betaalt een bedrag aan de certificerende instelling of groepsmanager en je betaalt een deelnemersbijdrage aan PEFC Nederland.

De kosten die een certificerende instelling berekent zijn voornamelijk gebaseerd op de tijd die hij/zij nodig heeft voor de controle(s) in jouw bedrijf. 

Deelnemersbijdrage 

De deelnemersbijdrage aan PEFC Nederland is gebaseerd op de jaarlijkse omzet van een bedrijf, de staffel kan je hier lezen.

Om de administratielast laag te houden wordt de bijdrage inbegrepen in de kosten van de certificeerder. De certificeerder draagt deze bijdrage af aan PEFC Nederland.

PEFC Nederland gebruikt deze bijdrage om duurzaam bosbeheer te promoten.

Interieurpartners BV
Op de foto: Marten de Groot (PEFC Nederland) en Conny Bogert van Interieur Partners B.V. 

Certificaat behaald

Gecertificeerde bedrijven ontvangen een welkomstpakket, inclusief een plaquette en gratis licentieovereenkomst om het PEFC logo en de labels te gebruiken op producten en promotiematerialen. Ook zal jouw bedrijf worden vermeld in de openbare PEFC database.

Vragen?

Neem contact op met Marten

Marten de Groot
National Secretary
030 693 0040, marten.de.groot@pefc.nl

Blijf op de hoogte over duurzaam bosbeheer

Ja, ik wil op de hoogte blijven middels de nieuwsbrief. Ik zit nergens aan vast, uitschrijven kan altijd. Klik op de knop om je in te schrijven.