Amerikaans kantoor als inspiratiebron

In Boston staat het prachtig gerenoveerde kantoorgebouw One Main van het bedrijf CChange, een bedrijf dat onder meer investeert in groene energie technologie. Met name het plafond toont wat er allemaal mogelijk is met hout als bouwmateriaal. Niet voor niets staat het gebouw op de omslag van het voor PEFC gepersonaliseerde boek Tomorrow’s Timber. In dat boek worden de vele voordelen van hout als bouwmateriaal uitgebreid beschreven.

Pablo van der Lugt (Green Matters/TU Delft) ondersteund door Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie/de Bouwcampus) schreef onlangs het boek Tomorrow’s Timber, over de vele toepassingsmogelijkheden van duurzaam hout. Speciaal voor PEFC is een gepersonaliseerde versie van het boek verschenen, met een apart katern over PEFC.

Het ontwerp op de omslag van de PEFC editie van Tomorrow’s Timber is van dECOi Architects. Het fraaie plafond, gemaakt van PEFC-gecertificeerd LVL van Metsä  Wood, is gebaseerd op twee eerder door het architectenbureau ontworpen kunstvoorwerpen (In the Shadow of Ledoux en Galerie Miran). Veel kasten en bureaus in het kantoorpand zijn ook gemaakt van gecertificeerd hout en passen perfect in het gehele ontwerp. Gebouw en inrichting vormen zo een organisch geheel.

De komende maanden trekken Van der Lugt en Harsta door het land om tijdens speciale workshops (Tomorrow’s Timber Talks geheten) architecten, ontwerpers en ontwikkelaars in de bouw bij te praten over de gebruiksmogelijkheden van duurzaam hout. Dat doen ze aan de hand van de speciale PEFC-editie van het boek. Uiteraard bespreken ze tijdens de Talks zoveel mogelijk aansprekende voorbeelden gemaakt van Mass Timber zoals One Main, maar daar blijft het zeker niet bij. Duurzaam hout is namelijk zeker ook geschikt voor meer alledaagse toepassingen, waar tijdens de Tomorrow’s Timber Talks ook aandacht aan wordt besteed.

Wil je meer informatie over deze workshops of je gelijk aanmelden? Dat kan op www.pefc.nl/talks. Deelnemers aan de Talks ontvangen een woody bag met daarin o.a. het Tomorrow’s Timber boek geschreven door Pablo van der Lugt met ondersteuning van Atto Harsta, uitgegeven door MaterialDistrict.

Foto’s ©: Anton Grassl