De vele toepassingsmogelijkheden van hout: Mjøstårnet, 85,4 meter hoog

Ruim honderd kilometer ten noorden van Oslo staat aan de rand van het grootste meer van Noorwegen het imposante Mjøstårnet, wat letterlijk ‘toren van het Mjøsameer’ betekent. Met zijn 85.4 meter is het het hoogste houten gebouw ter wereld. De bouw van deze toren bewijst dat de toepassingsmogelijkheden van hout als bouwmateriaal welhaast eindeloos zijn.

’s Werelds hoogste houten gebouw is in 2019 geopend. De 18 verdiepingen worden voor verschillende doeleinden gebruikt: op vijf verdiepingen bevinden zich vergaderruimtes en daarnaast telt het complex 33 appartementen en 72 hotelkamers. In totaal heeft de houten toren een vloeroppervlakte van ruim 11.000 vierkante meter.

Mjøstårnet is ontworpen door Voll Arkitekter en gebouwd door de Noorse bouwbedrijven Hent AS en Moelven Limtre AS. Ze bouwden het pand op een bijzondere manier. Op de grond werden meerdere verdiepingen met elkaar verbonden, vervolgens werd het geheel naar boven getakeld en aan de bestaande toren gekoppeld. Vrijwel het hele pand is opgetrokken uit PEFC-gecertificeerd Glue-laminated timber (glulam), dat bestaat uit verschillende met elkaar verlijmde lagen duurzaam hout. Op deze manier kunnen oersterke kolommen en balken worden geproduceerd, die tegelijkertijd ook licht van gewicht zijn en goed zijn voor het milieu.

Photo credits: Moelven

Hout is immers het enige bouwmateriaal op aarde dat CO2 kan opnemen. Bovendien kost de productie van houtproducten zoals glulam weinig energie én is hout -mits afkomstig uit duurzaam beheerde bossen- oneindig hernieuwbaar.

Tomorrow’s Timber Talks

In het onlangs verschenen boek Tomorrow’s Timber van Pablo van der Lugt en Atto Harsta is ook aandacht besteed aan dit bijzondere Noorse bouwwerk. Het is een van de vele voorbeelden van moderne houtbouw. De komende maanden trekken Van der Lugt en Harsta het land in om in speciale workshops (Tomorrow’s Timber Talks) architecten, ontwerpers en ontwikkelaars in de bouw bij te praten over de gebruiksmogelijkheden van duurzaam hout. Ze hebben het daarbij niet alleen over dit soort buitengewone bouwwerken, maar ook over mogelijkheden voor kleinere en toegankelijkere bouwprojecten. Wil je meer informatie over deze workshops of je gelijk aanmelden?

Dat kan op www.pefc.nl/talks.