EU-ontbossingsverordening

EU-Ontbossingsverordening

Afgelopen 29 juni is de nieuwe Europese ontbossingverordening ingegaan: de EUDR (EU Deforestion Regulation). De wet volgt de EUTR (EU Timber regulation) op. Wat betekent dit voor PEFC-gecertificeerde bedrijven? In dit artikel gaan we in op de meest gestelde vragen.

Wat is de EUDR?

De meeste bedrijven hebben er inmiddels wel van gehoord: de EUDR is de opvolger van de EUTR omdat bleek dat de EUTR niet effectief (genoeg) was om de ontbossingsproblematiek op te lossen. Een van de belangrijkste veranderingen is dan ook dat de scope van de EUDR nu veel breder is dan alleen hout. Dat is logisch want 90% van de wereldwijde ontbossing wordt veroorzaakt door omvorming van bossen naar met name landbouwgebieden. Daarom geldt deze nieuwe wet ook voor de import van landbouwproducten als cacao, palmolie, soja en vee.

Bedrijven die handelen in hout moesten al door middel van due dilligence processen aantonen dat de producten die zij verhandelen niet uit illegaal gekapte bossen komen. Dat uitgangspunt is niet veranderd, maar wel uitgebreid. Zo wordt van alle bedrijven in de handelsketen verwacht dat zij hun handelswaren aangeven in een ICT systeem dat met derden opgezet zal worden door de Europese Commissie. Bedrijven die producten voor het eerst op de Europese markt plaatsen (zogenaamde ‘operators’) moeten daar de precieze GPS-locatie aan toe voegen. Op basis van de GPS-locatie moet worden bepaald of er bepaalde risico’s

hangen aan het gebied waar de producten vandaan komen. Om het iets eenvoudiger te maken is de Europese Commissie op dit moment een landen/gebieden analyse aan het uitvoeren om te bepalen of producten uit bepaalde landen en/of gebieden een hoog, gemiddeld of laag risico op ontbossing hebben. Afhankelijk van die score dient er een uitgebreide of minder uitgebreide risicobeoordeling te worden uitgevoerd. Deze gegevens dienen voor iedere levering te worden aangeleverd in het ICT systeem en ze moeten het product ook volgen in de handelsketen. Bedrijven in de keten die de producten na de operators verhandelen (zogenaamde ‘traders’) dienen dus ook te beschikken over deze gegevens, zij moeten die controleren en ook doorgeven.

De EUDR is officieel ingegaan op 29 juni 2023. Er geldt een overgangsperiode van 1,5 jaar voor bedrijven (30 december 2024).  De Europese Commissie zorgt ervoor dat het ICT systeem voor die tijd werkt.

Wat als je met PEFC-gecertificeerd materiaal werkt?

Voor PEFC-gecertificeerde producten is de situatie ten opzichte van de EUTR niet veranderd. Dat betekent dat je certificering kunt gebruiken als een middel om je te helpen in de risicobeoordeling. Certificering op zich is echter geen garantie volgens de EU op een ontbossingsvrij product en dus geldt er geen automatische vrijstelling. Bedrijven blijven dus verantwoordelijk en aansprakelijk mocht er iets fout gaan.

PEFC is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de details. Zo hebben we een plek in een belangrijke werkgroep die gaat over de implementatie, met name voor kleine boseigenaren en kleine bedrijven. Daarnaast heeft PEFC ervoor gezorgd dat de Chain of Custody Guidance (PEFC GD 2001) in lijn is met de verwachtingen van de EU. De Guidance geeft uitleg, verduidelijking en interpretaties over de Chain of Custody standaard (PEFC ST 2002). Handelen in gecertificeerd materiaal stelt je als bedrijf dus niet vrij van de verplichting om risicobeoordelingen uit te voeren en de GPS gegevens van de bron te delen, maar handelen in gecertificeerd materiaal is een uitstekend middel om je risico’s zo laag mogelijk te houden.

Hou deze pagina in de gaten voor updates over PEFC in relatie tot de EUDR of schrijf je in op onze nieuwsbrief.