EU-ontbossings­verordening

PEFC en de EUDR

Vanaf dinsdag 30 december 2025 is de Europese ontbossingsverordening volledig van kracht: de EUDR (EU Deforestation Regulation). De wet volgt de EUTR (EU Timber Regulation) op. Bedrijven met het PEFC Chain of Custody certificaat kunnen de PEFC EUDR DDS module gebruiken voor de naleving van de verordening.

Het PEFC Chain of Custody-certificaat, de PEFC EUDR DDS (Due Dilligence System)  en het handelen in gecertificeerd materiaal zijn uitstekende middelen om je risico zo laag mogelijk te houden en aantoonbaar te maken dat je handelt naar de doelstellingen van de EU-ontbossingsverordening. Ministerie LVVN raadt zelfs het inzetten van certificering en audits aan.

Over de EUDR

De verordening luidt als volgt: relevante grondstoffen en relevante producten mogen niet in de handel worden gebracht, op de markt worden aangeboden of worden uitgevoerd tenzij aan alle volgende voorwaarden is voldaan:

  • zij zijn ontbossingsvrij;
  • zij zijn geproduceerd overeenkomstig de relevante wetgeving van het land van productie én
  • zij gaan vergezeld van een zorgvuldigheidsverklaring.

Handelen in gecertificeerd materiaal stelt je als bedrijf niet vrij van de EUDR verplichting. Wel zijn het hebben van een Chain of Custody-certificaat en het handelen in gecertificeerd materiaal uitstekende middelen om je risico’s zo laag mogelijk te houden en aantoonbaar te maken dat je handelt naar de doelstellingen van de EUDR.

PEFC blijft certificaathouders ondersteunen

We hebben de PEFC EUDR DDS standaardmodule ontwikkeld als vrijwillige toevoeging aan het PEFC-certificaat om certificaathouders te ondersteunen bij de naleving van de verordening. Eenvoud is een sleutelbegrip geweest tijdens de ontwikkeling. De module omvat o.a. middelen voor de implementatie van een zorgvuldigheidssysteem – de PEFC EUDR DDS (Due Diligence System) – en de uitvoering van een risicoanalyse. De DDS is gebaseerd op de bestaande methode in de Chain of Custody standaard.

Foto: Martin Sanchez

Wie kan de PEFC EUDR DDS module gebruiken?

Bedrijven die als exploitanten en/of handelaren van bosproducten of afgeleide daarvan in de EU opereren met een PEFC Chain of Custody-certificaat kunnen de module wereldwijd gebruiken.

Controle door NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal namens de Rijksoverheid controles uitvoeren om te verzekeren dat ondernemers zich aan de voorschriften houden. Deze controles omvatten het controleren van de (digitale) documenten die handelaren dienen te bezitten.

Voor ieder grondstof vermeld in de EUDR (hout, cacao, koffie, rubber, rund, soja, palm) zal de NVWA de volgende percentages minimaal inspecteren:

  • 1% import/export uit laag-risicolanden;
  • 3% import/export uit standaard-risicolanden;
  • 9% import/export uit hoog-risicolanden, waarbij 9% van het volume uit deze hoog-risicolanden.

Het ministerie van LVVN raadt bedrijven aan om certificering en audits in te zetten als mitigerende maatregel.

We blijven betrokken

We zijn nog steeds nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van de details door de EU. Zo hebben we een plek in een belangrijke werkgroep die gaat over de implementatie, met name voor kleine boseigenaren en KMO-bedrijven.

Meer informatie PEFC

Laatste nieuws:

EU-ontbossingswet formeel met een jaar uitgesteld

De EU Raad heeft, na het Parlement, formeel het uitstel met een jaar van de EU-ontbossingsverordening goedgekeurd.

Door de handhavingsdatum van de EU-ontbossingsverordening (EU Deforestation Regulation, EUDR) uit te stellen naar 30 december 2025 krijgen ondernemingen, EU-lidstaten en andere landen twaalf maanden extra de tijd om zich voor te bereiden. Lees verder »

Webinar

Op weg naar EUDR-naleving

In de webinar op 11 december jl. deelden we de laatste update in de PEFC EUDR webinar series. Bekijk de opname om het laatste nieuws van de Europese Commissie te horen, evenals de ondersteuning van PEFC bij het naleven van de verordening.

Hou deze pagina in de gaten voor updates over PEFC in relatie tot de EUDR en/of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

PEFC tijdlijn naar afstemming met de EUDR

Blijf op de hoogte over duurzaam bosbeheer

Ja, ik wil op de hoogte blijven middels de nieuwsbrief. Ik zit nergens aan vast, uitschrijven kan altijd. Klik op de knop om je in te schrijven.