Hout voor Morgen

Bouwen met hout - waarom de natuur mijn grootste inspiratie is

De inspiratie van Atto Harsta

Atto Harsta is co-auteur van De Houtbouw Revolutie en mede-initiatiefnemer van Tomorrow’s Timber Talks. Als transitiestrateeg en innovatiemanager in de biobased bouweconomie deelt hij zijn visie op de route naar en noodzaak voor een regeneratieve bouwsector. Zijn missie? Van gebouwen die de aarde uitputten naar gebouwen die positief bijdragen aan een gezonde en duurzame toekomst.

Wat heeft jou geïnspireerd je te specialiseren in duurzame (bio)materialen?

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door natuurlijke materialen zoals hout, wol, kurk en hoe ze ons dagelijks leven verrijken. In mijn studententijd (30 jaar geleden) was werken met materialen zoals hout totaal niet echt populair, vooral in de nasleep van de hightech-beweging (die bouwde met staal, glas en kunststoffen). Voor de negatieve impact van materialen zoals staal en beton was geen enkele aandacht. Ik vroeg me juist af: hoe kunnen we materialen gebruiken die niet alleen minder milieuschade veroorzaken, maar zelfs een positieve invloed hebben? De magie zit voor mij in het versterken van de positieve impact van de gebouwde omgeving op de gebruikers en de natuur. Hout speelt hierin een centrale rol als een duurzaam en regeneratief materiaal.

"Stel je voor dat je door een bos wandelt en de rust, het licht en de harmonie voelt. Dat gevoel zouden we ook in gebouwen moeten ervaren."

Atto Harsta 

Transitiestrateeg en innovatiemanager biobased bouweconomie | Houtbouw revolutie | Gezond leven | Auteur De Houtbouw Revolutie | mede-initiatiefnemer Tomorrow’s Timber Talks

Waarom is regeneratieve bouw zo belangrijk voor jou?

Alles om je heen beïnvloedt je gezondheid, welzijn en vitaliteit. Stel je voor dat je door een bos wandelt en de rust, het licht en de harmonie voelt. Dat gevoel zouden we ook in gebouwen moeten ervaren. Toch ontwerpen we gebouwen vaak alleen vanuit functionele en economische overwegingen. Maar wat als we gebouwen zien als waardemakers – plekken die waarde creëren voor mens, natuur én planeet? Regeneratieve bouw biedt precies die mogelijkheid.

Wat zijn de inspiratiebronnen voor je werk?

Mijn grootste inspiratiebron is zonder twijfel de natuur zelf. Daar begint alles. In de natuur zie je hoe alles perfect samenwerkt en hoe systemen in balans zijn. Daarnaast haal ik inspiratie uit de stroming Land+Art, waar kunstenaars werken met en in de natuur. Een ander inspirerend voorbeeld is het project Marker Wadden, dat laat zien hoe mens en natuur in samenwerking met elkaar kunnen groeien en elkaar kunnen versterken.

Welk recent project kijk je met veel plezier op terug?

Er zijn er zoveel, maar een van de projecten waar ik bijzonder trots op ben, is mijn werk binnen het programma Building Balance. Ruim twaalf jaar geleden was ik kleinschalig bezig met regionale biobased ketens: “kunnen we in Nederland onze eigen bouwmaterialen kweken?”. Nederland heeft voldoende landbouwgrond, maar weinig natuurlijke grondstoffen. Het verbouwen van hennep, graan (stro), miscanthus maar ook wilg om daarmee in Nederland bouwmaterialen te maken met een negatieve CO2 footprint en daarmee gezonde gebouwen te realiseren. Dat idee is inmiddels uitgegroeid tot een grootschalig programma NABB (Nationale Aanpak Biobased Bouwen) met steun van vier ministeries en actief in 25 regionale ketens. Het gaat niet alleen om nieuwe biobased materialen, maar ook om een nieuwe manier van samenwerken – regionaal en water en bodem zijn leidend.

Deze houtbouwprojecten hebben me ook geïnspireerd:

  • SAWA, houten natuurinclusieve hoogbouw (betaalbaar wonen) in Rotterdam, ontwikkelt voor en met de buurt.
  • C. Andersen Museum in Denemarken, ontworpen door Kengo Kuma, een perfect voorbeeld van de symbiose tussen mens, natuur en gebouw – met hout als verbinder.
Beeld: SAWA, Rotterdam, © NICE Developers

Meer weten of geïnspireerd raken?

Boek een Tomorrow’s Timber Talk met Atto Harsta en/of Pablo van der Lugt. Zij vertellen je alles over hout in de bouw, duurzaamheid en de impact op gezondheid. De Talks zijn geregistreerd bij het Architectenregister als wettelijke bij- en nascholingstrainingen. Deelnemers ontvangen een exemplaar van De Houtbouw Revolutie.

Meer Hout voor Morgen interviews

De kracht van duurzame biobased bouwmaterialen

De inspiratie van Pablo van der Lugt

Pablo van der Lugt, auteur van De Houtbouw Revolutie en mede-initiatiefnemer van de Tomorrow’s Timber Talks, is een expert in grootschalige houtbouw  en pleitbezorger voor duurzaamheid en circulariteit in de bouw. We spraken hem over zijn drijfveren, zijn visie op duurzaamheid, en de rol van certificering in de bouwsector van morgen.

Blijf op de hoogte over duurzaam bosbeheer

Ja, ik wil op de hoogte blijven middels de nieuwsbrief. Ik zit nergens aan vast, uitschrijven kan altijd. Klik op de knop om je in te schrijven.