De kracht van duurzame biobased bouwmaterialen
De inspiratie van Pablo van der Lugt
Pablo van der Lugt, auteur van De Houtbouw Revolutie en mede-initiatiefnemer van de Tomorrow’s Timber Talks, is een expert in grootschalige houtbouw en pleitbezorger voor duurzaamheid en circulariteit in de bouw. We spraken hem over zijn drijfveren, zijn visie op duurzaamheid, en de rol van certificering in de bouwsector van morgen.
Wat inspireerde je om een carrière in duurzame biobased bouw te starten?
“Twintig jaar geleden, tijdens een stage in Costa Rica bij een sociaal woningbouwproject gebaseerd op reuzenbamboe, werd ik direct gegrepen door de enorme groeikracht en hernieuwbaarheid van natuurlijke materialen zoals bamboe. Maar niemand wilde toen in een bamboehuis wonen, terwijl het technisch gezien een fantastisch materiaal is. Na mijn promotieonderzoek bij Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft kwam ik erachter dat het niet de techniek, maar de perceptie over biobased materialen is die ons tegenhoudt. De grootste drempel zit in kennisdeling en gedragsverandering.”
![](https://pefc.nl/wp-content/uploads/2024/12/2021-10-28-PEFC-Timber-Talk-7.jpg)
"De grootste drempel zit in kennisdeling en gedragsverandering.”
Pablo van der Lugt
Biobased building specialist TU Delft | Board member Built by Nature | Owner Green Matters Consultancy | Auteur De Houtbouw Revolutie | mede-initiatiefnemer Tomorrow’s Timber Talks
Waarom is duurzaamheid in de bouwwereld zo belangrijk voor jou?
“De vraag is eerder: hoe kan het géén prioriteit zijn? Het gaat om het voortbestaan van de natuur en de mensheid! Biobased materialen zoals hout uit duurzaam beheerde bossen met PEFC of FSC certificaat bieden een prachtige kans. Door gedegradeerde gebieden duurzaam te herbebossen creëren we natuur, slaan we CO2 op en leveren we daadwerkelijk circulaire bouwmaterialen die lineaire fossiele materialen zoals beton en staal kunnen vervangen. Een win-win-win situatie dus.”
Welk recent project heeft je veel inspiratie gegeven, en waarom?
“Het CIRCL-paviljoen in Amsterdam van ABN AMRO is een bijzonder project. Het is gebouwd van 800 m³ glulam en CLT en ontworpen als een volledig remontabel gebouw. Door omstandigheden – de grond is door een andere eigenaar gekocht die hier een hoger gebouw op wil zetten – moet het gebouw veel eerder dan gepland worden ontmanteld. En zoals voorzien blijkt dat hartstikke goed te gaan en zullen de houten elementen hoogwaardig worden hergebruikt (upcycling) in nieuwe projecten. Dit laat zien hoe circulair bouwen met hout duurzaam én praktisch haalbaar is.”
Heb je een favoriete inspiratiebron, zoals een boek of podcast?
“Zeker! De TED Talk Why We Should Build Wooden Skyscrapers van Michael Green heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Hij laat zien dat hout uit duurzaam beheerde bossen de bouwsector van een CO2-uitstoter in een CO2-opslagplaats kan veranderen. Die inzichten inspireerden mij (en medeauteur Atto Harsta) om het boek De Houtbouw Revolutie (Engelse titel: Tomorrow’s Timber, uitgever MaterialDistrict) te schrijven, een bundel met wetenschappelijke informatie en praktijkvoorbeelden van over de hele wereld over duurzame houtbouw.”
![](https://pefc.nl/wp-content/uploads/2024/12/20221108_DuraVermeer-JoniIsraeli-057-5V7A9216.jpg)