Opvallende markering Avenue of Stars Hong Kong

Aan het begin van de Avenue of Stars in Hong Kong staat sinds kort een wel heel bijzondere kiosk. De zogeheten Harbour Kiosk, ontworpen door LAAB Architects, bestaat uit de aller modernste robottechnieken én duurzaam hout. Een niet alledaagse combinatie, die de kiosk onder meer een plekje heeft opgeleverd in het onlangs verschenen boek Tomorrow’s Timber van dr. ir. Pablo van der Lugt (Green Matters/TU Delft) en ir.  Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie/de Bouwcampus).

De kiosk aan de haven van Tsim Sha Tsui is geïnspireerd op de lokale marktkramen. Vanaf de kade hebben bezoekers een fantastisch uitzicht op een deel van de skyline van Hong Kong. Bij de kiosk begint ook de Avenue of Stars, een eerbetoon aan de rijke filmindustrie van de voormalige Britse kolonie. Jaarlijks trekt deze bijzondere plek talloze toeristen.

LAAB Architects kreeg de opdracht om voor deze locatie een voedselkiosk te ontwerpen. Aanvankelijk ging het om een opdracht voor tien vierkante meter, maar de architecten kozen voor een combinatie van de kiosk met een mechanische ruimte, waardoor het plan fors in omvang groeide. Dankzij die schaalvergroting kon onder meer een zeventien meter lange muur met diverse openbare functies (drinkfonteinen, infopanelen en plantenbakken) worden gecreëerd.

De Harbour Kiosk was shortlisted voor de WAF Best Use of Certified Timber Prize 2019. The Prize is sponsored by PEFC.

Met dank aan LAAB Architects voor het beschikbaar maken van de foto’s.

Muren, mechanische ruimte en kiosk zijn allemaal bekleed met duurzaam hout. Vooral de luifel van de kiosk is een technisch hoogstandje. De houten vinnen zijn verbonden met 49 robotarmen, die ervoor zorgen dat de luifel van de kiosk open en dicht kan. Daarnaast kunnen de vinnen golvend blijven bewegen, waarmee het nabijgelegen water en de immer in beweging zijnde filmindustrie worden gesymboliseerd.

Speciaal voor PEFC werd een aparte editie gemaakt. De kiosk is een van de vele bijzondere bouwwerken in het boek. Van der Lugt en Harsta trekken met dat boekde  komende maanden door het land om in speciale workshops architecten, ontwerpers en ontwikkelaars in de bouw bij te praten over de gebruiksmogelijkheden van duurzaam hout. Tijdens deze zogeheten Tomorrow’s Timber Talks wordt aandacht besteed aan zoveel mogelijk toepassingen van duurzaam hout als bouwmateriaal: zowel in aparte gebouwen als de Harbour Kiosk, als in meer alledaagse toepassingen dichter bij huis.

Wil je meer informatie over deze workshops of je gelijk aanmelden? Dat kan op www.pefc.nl/talks.