<![CDATA[Op dinsdagmiddag 10 oktober, tijdens de Dag van Duurzaamheid, vond de jaarlijkse bijeenkomst van het PEFC keurmerk plaats in Driebergen. Gedurende de middag stond certificeren van bomen buiten het bos centraal, evenals de Europese ontbossingsverordening welke eind juni in werking is gegaan hoewel nog niet alle details door de EU verduidelijkt zijn.
Tot voor kort was certificering beperkt tot bosbeheer. Echter van de meer dan 340 miljoen bomen in Nederland staan 180 miljoen buiten het bos in steden, dorpen, langs akkers en weilanden, in singels en op erfgrenzen. PEFC heeft een baanbrekende rol op zich genomen: certificering van bomen buiten het bos is vanaf nu mogelijk.
Tijdens de goed bezochte PEFC jaarbijeenkomst deelden sprekers hun expertise en inzichten over het beheer van bomen buiten het bos.
Internationale en nationale primeur: certificering van bomen buiten het bos
Onlangs werden de eisen voor duurzaam beheer van bomen buiten het bos in Nederland goedgekeurd door PEFC International. Daarmee is Nederland, samen met India, het eerste land in de wereld waar eigenaren een certificaat kunnen behalen voor het beheer van hun bomen.
Een andere primeur is dat Zwolle de eerste gemeente is die zich voorbereidt op certificering van bomen buiten het bos en Landgoed Twickel voor de bomen rond landbouwgronden en in het coulisselandschap als eerste landeigenaar.
De praktijk
Marten de Groot, National Secretary van PEFC Nederland, gaf een korte schets hoe de standaard voor Bomen Buiten het Bos tot stand is gekomen. Verder ging hij in op de inhoud van de regelgeving en beantwoordde vragen over hoe eigenaren een certificaat kunnen behalen.
Erik Bakker, contractbeheerder Groen bij de Gemeente Zwolle, presenteerde cijfers over de gemeente en benadrukte de visie van Zwolle op een vitaal en veilig bomenbestand dat tevens bijdraagt aan een klimaatbestendige stad. Aanleiding om naar duurzaam beheer van de bomen in de gemeente te kijken was de toegang van gecertificeerd hout tot andere markten om daarmee bij te dragen aan de toename van duurzaam in te zetten materialen. Erik vertelde met voorbeelden over het bomenbeleid en het beheer daarvan aan de hand van de PEFC eisen en principes.Hans Gierveld, adjunct rentmeester van Landgoed Twickel, besprak de integrale rol van bomen in het landschap en de grote verwevenheid van natuur, landschap en landbouw. Hans gaf aan dat een van de kernprincipes van het PEFC keurmerk hem aansprak: de bescherming van (zeldzame) dier- en plantensoorten en diversiteit aan boomsoorten. Deze past goed in de beheervisie van Twickel. Sinds 2016 heeft Twickel het PEFC-certificaat voor duurzaam bosbeheer, zij zijn druk met de laatste stappen naar certificering van bomen buiten het bos.
PEFC & EU-ontbossingsverordening
Maja Drča, EU vertegenwoordiger van PEFC International, en haar team zijn nauw betrokken bij de uitwerking van de Europese ontbossingsverordening (EU Deforestation Regulation, EUDR). Vele bedrijven hebben gehoord van de EUDR, maar zijn zich niet bewust wat de invloed zal zijn op hun bedrijfsvoering. Dat is niet gek want twintig dagenna publicatie ging de EU-ontbossingsverordening al op 29 juni jl. in werking. Maja deelden inzichten over de impact van de verordening en benadrukte de inspanningen van PEFC om naleving te vergemakkelijken voor gecertificeerde bedrijven. De PEFC standaarden voldoen al aan de belangrijkste elementen van de EUDR, er wordt gewerkt aan aanpassingen om volledig in lijn te komen. PEFC ontwikkelt een extra module aan het PEFC certificaat om certificaathouders te ondersteunen bij de naleving van de verordening. Meer informatie wordt binnenkort gepubliceerd door PEFC International.
Vanaf 29 juni jl. geldt er een overgangsperiode van1,5 jaar tot 30 december 2024. De meest recente informatie over de EUDR is te vinden op pefc.nl/EUDR, leden en geïnteresseerden worden op de hoogte gehouden via de nieuwsbrief van PEFC.
Meer informatie
>