50e nationaal lid voor jarige PEFC

Net op tijd voor ons 20-jarig jubileum op 30 juni a.s. verwelkomt de PEFC-alliantie Vietnam als haar vijftigste nationale lid.

“Naast het vieren van 20 jaar zorg voor onze bossen, hebben we nog een andere reden om ons te verheugen. Het 50e nationale lid markeert een belangrijke mijlpaal voor PEFC, ” aldus Ben Gunneberg, CEO van PEFC International.

“We zijn begonnen met elf Europese nationale leden en nu hebben we meer dan 50 verspreid over de hele wereld. We zijn erg blij en dankbaar aan iedereen die dit succes mogelijk heeft gemaakt. ”

Samen met Myanmar werd Vietnam door de algemene vergadering van PEFC aanvaard als nieuwe lid van PEFC. Het Vietnam Forest Certification Office (VNFOREST) ​​werkt op dit moment actief aan de ontwikkeling van hun nationale boscertificeringssysteem.

“Deel uitmaken van de PEFC-familie zal ons helpen bij het promoten van boscertificering in Vietnam en het voldoen aan de eisen van de binnenlandse en internationale markten,” zei Dr. Bui Chinh Nghia, vice-voorzitter van het Vietnamese Forest Certification Office.

Foto: @amendagold
Op foto: Ben Gunneberg, CEO van PEFC International, met vertegenwoordigers van de Vietnamese regering en bosbouw in Hanoi. Foto ©: Nguyen Huan

Grote plannen voor de toekomst

Lid worden van PEFC is slechts één stap op weg naar duurzaam bosbeheer in Vietnam. Een speciale doelstelling voor de komende jaren is de implementatie van groepscertificering voor kleine boeren met een ‘landschapsaanpak’.

Met de nieuwe Forestry Development Strategy wil Vietnam in 2020 16,2 miljoen hectare bos te beschermen en duurzaam te beheren en dat ten minste 3 miljoen hectare gecertificeerd is in 2030.

De reis tot nu toe

In 2016 heeft het Vietnamese Ministry of Agriculture and Rural Development  (MARD, Vietnamese Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling) de oprichting van een Vietnam Forest Certification Scheme (VFCS, Vietnamese Boscertificeringschema) -programma goedgekeurd.

In 2018 engageerde de Vietnamese regering zich om een ​​nationaal boscertificeringssysteem op te zetten, in overeenstemming met de PEFC-vereisten.

MARD lanceerde het Vietnam Forest Certification Office in maart. Het kantoor coördineert boscertificeringsactiviteiten in Vietnam en beheert het nationale boscertificeringssysteem.