Voor de pers

Persbericht ontvangen?

Wil je onze persberichten ontvangen? Meld je dan aan via onderstaand formulier:

Je aanmelding is mislukt, probeer het opnieuw.
Dank voor je aanmelding!

Over PEFC

Missie

Een wereld waarin mensen het belang van duurzaam bosbeheer begrijpen en daar naar handelen.

Visie

Garanties bieden aan de samenleving dat in duurzaam beheerde bossen duurzaam hout geproduceerd wordt en het bos in stand blijft.

PEFC zet zich in voor het bevorderen van duurzaam beheer van bomen en bossen en het gebruik van gecertificeerd hout en houtproducten in de handelsketen. PEFC is ’s werelds toonaangevende boscertificeringssysteem en het certificeringssysteem bij uitstek voor kleine en familie-boseigenaren.

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification ) is een wereldwijde onafhankelijke non-profitorganisatie die nationale boscertificeringssystemen goedgekeurt (endorsement) welke door nationale belanghebbenden gezamenlijk zijn ontwikkeld en zijn afgestemd op lokale omstandigheden.

Wereldwijd wordt zo’n 300 miljoen hectare bos (= 600 miljoen voetbalvelden) volgens de eisen van het PEFC keurmerk beheerd. Dit wordt gedaan door 1.000.000 boseigenaren.  Deze PEFC-gecertificeerde boseigenaren zijn verplicht na het oogsten van bomen voor aanplant van jonge bomen te zorgen.

Zo’n 29.000 verwerkende bedrijven in de handelsketen hebben het PEFC certificaat behaald zodat zij duurzame producten en (bouw)projecten kunnen maken met het PEFC keurmerk. Dat kan een verpakking in het schap van jouw supermarkt zijn, een folder in je brievenbus, hout bij de Doe-het-Zelf zaak of meubelen voor je interieur.

PEFC eisen in het kort

De PEFC-eisen voor duurzaam bosbeheer bepalen dat de kwantiteit en kwaliteit van bossen worden beschermd. Dit zorgt ervoor dat het vermogen van het bos om koolstof op te slaan en vast te leggen wordt gewaarborgd door oogst en groei in evenwicht te houden, passende bosbouwmaatregelen in te zetten en technieken te bevorderen die nadelige invloeden op bossen tot een minimum beperken. De standaard vereist ook dat klimaatpositieve praktijken, zoals vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en efficiënt gebruik van grondstoffen, worden aangemoedigd bij bosbeheeractiviteiten.

Tekst ontleend aan de PEFC Benchmark voor duurzaam bosbeheer, ST 1003.

Over PEFC kan je meer lezen op deze pagina.

Het bestuur

Het bestuur van PEFC Nederland bestaat ten hoogste uit zes leden. Bestuursleden treden na drie jaar af of zijn herkiesbaar voor een gelijke periode.

2023-10-10 PEFC najaarsdag 64

Op de foto het bestuur van PEFC Nederland, van links naar rechts:

Carl Moll (Landgoed Weldam), Cris Mul, Maarten Willemen (AVIH), Anne-Phia Maris (Foresco), Jack Weener (BAM Nederland), Nick Nijman (TABS Holland).

PEFC. Samen voor onze bomen en bossen

Vragen?

Neem contact op met Patricia

Patricia Dolman
Marketing & Communicatie
030 693 0040, patricia.dolman@pefc.nl

Inhoud:

Meer informatie

Beeldmateriaal

  • Persbericht ontvangen en je wilt hoge resolutie beeld(en)? Kijk dan hier.

Blijf op de hoogte over duurzaam bosbeheer

Ja, ik wil op de hoogte blijven middels de nieuwsbrief. Ik zit nergens aan vast, uitschrijven kan altijd. Klik op de knop om je in te schrijven.