Architecten

Hout de duurzame keuze

Hout is een schitterend biobased materiaal om mee te bouwen: het is natuurlijk, het slaat CO2 op vanuit de atmosfeer én is hernieuwbaar.

Hernieuwbaar mits afkomstig uit duurzaam beheerd bos. PEFC-gecertificeerde boseigenaren moeten ervoor zorgen dat hun bosoppervlakte met bijbehorende houtvoorraad gelijk blijft of groter wordt. Na de oogst van bomen moet dan ook voor aanplant van jonge bomen worden gezorgd. Zo wordt continue CO2 opgeslagen. En het hout van die boom is weer prima bruikbaar als bouwmateriaal, waarin de CO2 opgeslagen blijft. Gebruik van hout uit aantoonbaar duurzaam beheerd bos draagt dus bij aan de instandhouding van bos en aan het tegengaan van de klimaatverandering.

Het PEFC-keurmerk geeft niet alleen de garantie dat het hout wat ingezet wordt afkomstig is uit duurzaam beheerd bos, ook zijn er criteria en eisen voor gezonde en veilige werkomstandigheden van bosarbeiders en werknemers in de handelsketen.

Vraag om gecertificeerd hout 

Hout is voor ontelbare toepassingen in te zetten, van constructies in de bouw, GWW projecten tot en met de afwerking van vloeren en keukens.

Maak bij de start van een project direct duidelijk dat je met gecertificeerd hout wilt bouwen. Neem deze eis duidelijk op in bestekken voor het project. Zo is voor iedereen die deelneemt aan het project duidelijk wat er verwacht wordt. Als de aannemer het PEFC Chain of Custody certificaat heeft kan hij de PEFC-claim “100% PEFC herkomst” of  “X% PEFC-gecertificeerd” met vermelding van zijn PEFC-certificaatnummer op leveringsdocumenten plaatsen en wordt de claim overgedragen aan je klant.

Zo is het bouw- of interieurproject aantoonbaar met duurzame houtmaterialen gemaakt.

De geldigheid van een PEFC-certificaat van aannemers en andere bedrijven kan je in de internationale PEFC database controleren.

Verkrijgbaarheid

PEFC-gecertificeerd hout is verkrijgbaar in vele variëteiten: van traditioneel houten constructies, plaatmateriaal zoals OSB of MDF, panelen en Mass Timber zoals Cross Laminated Timber (CLT), Laminated Veneer Lumber (LVL), Glued Laminated Timber (Glulam).

Mass Timber is overwegend gemaakt van PEFC-gecertificeerde Douglas, den, spar of lariks en bieden een koolstofarme bouwoplossing die ter plaatse kan worden gestapeld en een verhoogde bouwsnelheid biedt.

Hout kan ook worden gebruikt voor interieurinrichting, bijvoorbeeld vloeren, dakspanten, trappen, ramen en deuren.

Communiceer dat je met duurzame materialen werkt

Vele opdrachtgevers hebben oog voor duurzaamheid. Overheden zijn zelfs verplicht gecertificeerd hout op te nemen in alle projecten. Door duurzaamheid integraal op te nemen in een ontwerp maak je duidelijk dat je bewust omgaat met grondstoffen en dat je een positieve bijdrage wilt leveren aan de bossen en daarmee de planeet.

Communiceer over de projecten gebouwd met hout uit duurzaam beheerde bossen. Als je wilt publiceren wij, natuurlijk met plezier, voorbeelden van projecten op onze website, nieuwsbrief en/of (sociale) media.

Lees ook de brochure ‘Wat is het begin van duurzaam bouwen?’.

Wil je meer weten over bouwen met hout?

Doe dan de Tomorrow’s Timber Talk bij jou op kantoor en ontvang het boek De Houtbouw Revolutie als naslagwerk. De Talk wordt gegeven door Pablo van der Lugt (Green Matters/TU Delft) en / of  Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie/de Bouwcampus), de schrijvers van het boek.

De Tomorrow’s Timber Talks zijn erkende en geregistreerde CPD trainingen bij het Architecten Register.

Lees meer op pefc.nl/talks.

Lees meer over de Tomorrow's Timber Talks