Bijzonder vakantie-uitje: Zwemmen onder een dakconstructie van gecertificeerd hout

Groot, groter, grootst: het verhaal van waterpark Rulantica in het Duitse plaatsje Rust (Elzas) is een verhaal van de grote getallen. Het is bovendien een verhaal over PEFC-gecertificeerd hout. De Oostenrijkse firma binderholz verwerkte in het dak van het immense zwemparadijs namelijk 300 m3 gecertificeerd CLT en 1100 m3 glulam.

Het hele zwemcomplex beslaat een terrein dat ongeveer even groot is als 63 voetbalvelden. Het heeft een volume van 305.000 m3. De architecten van Planungsbüro Rohling AG tekenden het schelpvormige complex, dat in totaal zo’n 180 miljoen euro heeft gekost.

In de dakconstructie zijn vijf houten frames verwerkt, elk 86,50 meter lang, 4,80 meter hoog en 3,84 meter breed. In deze frames is het ventilatiesysteem verwerkt, wat in een tropisch zwemparadijs uiteraard essentieel is. Tussen de frames lopen tal van andere houten balken, om zo de draagkracht van de dakconstructie te optimaliseren. Het gebruik van gecertificeerd hout draagt in een dergelijke constructie uiteraard bij aan de verbetering van de akoestiek.

Foto’s©: Holzbau Amann GmbH

Een van de andere belangrijke voordelen van het bouwen met duurzaam hout is de eenvoudige verwerkbaarheid. In dit geval zijn losse compartimenten van de vijf houten frames vooraf geproduceerd zodat ze, eenmaal op de bouwplaats, eenvoudig aan elkaar konden worden geschroefd. Op die manier kan de bouwtijd doorgaans aanzienlijk worden bekort.

Project: dakconstructie waterpark Rulantica
Plaats: Rust, Duitsland
Opdrachtgever: Europa-Park Freizeit- und Familienpark Mack KG
Architect: pbr Planungsbüro Rohling AG
Houten constructie: Holzbau Amann GmbH (PEFC Chain of Custody gecertificeerd)
Netto oppervlakte: 32.600m²
Producent MET: binderholz (PEFC Chain of Custody gecertificeerd)
PEFC-gecertificeerde producten: 1.100m³ binderholz glulam en 300 m³ CLT BBS