Bosoppervlak krimpt minder snel dankzij duurzaam beheer

Het bosoppervlak slinkt wereldwijd in rap tempo, zo blijkt uit het zogeheten Forest Resources Assessment (FRA 2020). Dit onderzoek is onlangs gepubliceerd door de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties. Gelukkig is er ook goed nieuws: de krimp wordt de laatste jaren namelijk afgeremd, mede door de opkomst van duurzaam bosbeheer, uitgevoerd onder de vlag van organisaties zoals PEFC.

Het aardoppervlak is momenteel voor 31 procent bedekt met bos (4,06 miljard hectare in totaal). Rusland, Brazilië, Canada, de Verenigde Staten en China zijn samen goed voor de helft van alle bossen. Sinds 1990 is wereldwijd 178 miljoen hectare bos verloren gegaan, een oppervlakte zo groot als Libië. Vooral in Afrika en Zuid-Amerika zijn veel bossen verdwenen. In Azië, Oceanië en Europa is het bosoppervlak de laatste jaren juist weer gegroeid.

Minder soorten bomen

Niet alleen de omvang van de bossen wordt bedreigd, ook de diversiteit in het bos loopt gevaar. Het FAO-rapport telt wereldwijd ruim 60.000 verschillende boomsoorten. Hiervan staan ruim 20.000 soorten op de rode lijst van de International Union for Conservation of Nature, wat betekent dat ze in meerdere of mindere mate worden bedreigd. Voor ruim 1.400 soorten is de dreiging zelfs bijzonder ernstig. Zo’n 45 procent van alle bomen ter wereld behoren tot slechts tien verschillende families.

©The Lush of Ecotourism Forest by Kurniawan Doni Wibowo, Indonesia

De ontbossing gaat in sommige delen van de wereld onverminderd door, maar gelukkig wordt dat verlies aan bosoppervlak elders voor een deel opgevangen door nieuwe aanplant en natuurlijk groei van reeds bestaande bossen. Bossen zijn ongelooflijk belangrijk voor zowel het milieu als de economie. Bossen zorgen voor de opslag van een vijfde deel van alle broeikasgassen en herbergen 2/3 van alle plant- en diersoorten. Ook vele miljoenen mensen zijn (economisch) afhankelijk van bossen, omdat ze er wonen of omdat ze werken in de hout- of papierproductie.

Meer informatie:

FAO State of the World’s Forest over 2020