Bosstandaard van SFI weer goedgekeurd door PEFC
PEFC map Endorsed Not Endorsed Verenigde Staten

De bosstandaard van SFI, het Noord-Amerikaanse lid van PEFC, is voor de vierde keer ‘endorsed’ door PEFC International. SFI werd voor het eerst in 2005 goedgekeurd.

In totaal wordt 113 miljoen hectare bos in Noord-Amerika beheerd volgens de criteria en eisen van SFI, Sustainable Forest Initiative Inc. De continuering van de ‘endorsement’ (goedkeuring) door PEFC – Programme for the Endorsement of Forest Certifications – verhoogt de internationale erkenning van SFI. In meer dan 120 landen over de wereld worden producten verkocht welke gemaakt zijn van hout uit SFI-gecertificeerde bossen in Noord-Amerika.

“We zijn zeer trots dat we weer zijn goedgekeurd door PEFC International en dat we daarmee een deel zijn van een wereldwijd netwerk met leden in 43 landen die zich inzetten voor duurzaam bosbeheer. De goedkeuring door PEFC van onze nationale bosstandaard, met strenge eisen aan bosbouw, versterkt onze positie internationaal en ondersteunt gemeenschappen in heel Noord-Amerika”, aldus Kathy Abusow, President en CEO van SFI.

Sustainable Forestry Initiative SFI

“SFI levert een belangrijke bijdrage aan de unieke aspecten van de Noord-Amerikaanse bossen en gemeenschappen. SFI is een gewaardeerd nationaal lid van PEFC, tezamen werken we aan de bewustwording van duurzaam bosbeheer,” zegt Ben Gunnenberg, secretaris-generaal van PEFC. “Alleen die nationale bosstandaarden welke voldoen aan onze strenge meta-standaard, de duurzame meetlat, en welke worden ontwikkeld op een open en transparante wijze, via een proces met betrokkenheid van alle belanghebbenden, worden door PEFC geaccepteerd.”

De duurzaam bosbeheer criteria van PEFC zijn gebaseerd op internationaal erkende criteria en eisen ontwikkeld door overheidsinstellingen over de hele wereld. De bosstandaard van SFI is ‘endorsed’ na een 60 dagen durende publieke consultatieronde, een gedetailleerde toetsing op 200 criteria door onafhankelijke experts en een beoordeling door het PEFC panel van deskundigen. De criteria zijn onderverdeeld in vier

categorieën: de mate van transparantie en de wijze waarop de standaard werd ontwikkeld, wat de standaard omvat in termen van specifieke duurzame bosbouwmaatregelen, het externe accreditatie beleid en de mate van striktheid waarmee het wordt toegepast. Na al deze vereiste stappen stemmen de leden van PEFC International over de goedkeuring van een bosstandaard.

In Canada en de Verenigde Staten heeft PEFC naast SFI, tevens de bosstandaard van de American Tree Farm System en van de Canadian Standards Association goedgekeurd.

Meer informatie:

·         over het zetten van de hoogste normen, criteria en eisen voor duurzaam bosbeheer;

·         over SFI.