Bouwen met duurzaam hout is de toekomst

Over de hele wereld omarmt de architectuur hout en in het bijzonder engineered hout voor in ontwerpen van huizen, scholen, hotels, restaurants, supermarkten en andere type gebouwen. Het gebruik van hout in de bouw is fantastisch. Het ziet er goed uit, is gemakkelijk om mee te werken en het is duurzaam, mits gecertificeerd.

Op het World Architecture Festival (WAF) in Amsterdam steunt PEFC – the Programme for the Endorsement of Forest Certification – deze week de allereerste ‘Best Use of Certified Timber Prize’. Deze prijs beloont architecten en projectteams die gecertificeerd hout op een innovatieve, educatieve of artistieke manier gebruiken in gebouwen.

Certificering maakt het verschil

PEFC-gecertificeerd hout is afkomstig uit een bos dat duurzaam wordt beheerd volgens strenge internationale eisen. Dit betekent dat boseigenaren hun bos zodanig beheren dat hout geleverd wordt, terwijl er tegelijkertijd voor gezorgd wordt dat het bos generaties lang zal blijven bestaan.

PEFC-certificering is belangrijk. Certificering demonstreert uitmuntendheid in verantwoord inkopen en dat een positieve keuze gemaakt is om een gezond bos in het achterhoofd te hebben bij het ontwerpen en bouwen. PEFC-gecertificeerd hout voor bouwprojecten is op grote schaal beschikbaar van een breed scala van wereldwijde leveranciers.

De prijs

Negen projecten van over de hele wereld staan op de shortlist en zijn gekozen als voorbeelden van innovatieve gebouwen met hout en duurzaamheid centraal. Hoewel gecertificeerd hout het voornaamste materiaal voor de constructie is, variëren de type en het doel van de gebouwen sterk, dat toont de veelzijdigheid van hout als constructiemateriaal.

“Het is geweldig om te zien dat het zo eenvoudig te gebruiken is. Felicitaties aan de architecten en projectteams op de shortlist, “zei Fabienne Sinclair, hoofd Marketing bij PEFC International.

De jury krijgt vrijdag 30 november ’s ochtends de presentaties van de architecten en projectteams op de shortlist. De winnaar ontvangt tijdens het galadiner op dezelfde avond de prijs. Bekijk de shortlist.

PEFC op de WAF

De PEFC stand is te vinden in hal 5 van de RAI in Amsterdam, standnummer C95 tijdens WAF 28 – 30 november. Op de stand kun je case studies bekijken, ook uit Nederland, van projecten gebouwd met PEFC-gecertificeerd hout.

Onze speciaal gebouwde stand op #WAF18 is ontworpen om gecertificeerd hout te tonen. Het is natuurlijk gemaakt met PEFC-gecertificeerd hout. Het hout is geleverd door het Franse bedrijf PIVETEAUBOIS. De PEFC-stand is gebouwd van cross laminated timber (CLT) product HEXAPLI, afkomstig van PEFC-gecertificeerde Franse bossen.