Het regionale Congo Basin certificeringssysteem behaalt PEFC-goedkeuring

Het regionale systeem van Pan African Forest Certification (PAFC) Congo Basin heeft PEFC-goedkeuring gekregen. Dit is ’s werelds eerste regionale boscertificeringssysteem dat goedgekeurd is door PEFC.

De nationale leden voor Kameroen, Congo en Gabon bundelden hun krachten onder de naam PAFC Congo Basin om dit regionale certificeringssysteem te ontwikkelen. De gedeelde taal en de vergelijkbare bosbouwomstandigheden in de drie buurlanden stellen hen in staat om één systeem te delen. Door een regionaal systeem te ontwikkelen, kunnen onze leden hun impact en bereik maximaliseren, middelen en kennis delen en de kosten verlagen bij het ontwikkelen en beheren van een boscertificeringssysteem.

Een belangrijk element van de komende maanden is het ontwikkelen van nationale interpretatierichtlijnen en een handleiding met betrekking tot het in kaart brengen van koolstofvoorraden en de uitstoot van broeikasgassen.

Op een na grootste tropische bos ter wereld

Congo Basin vormt een van de belangrijkste wildernisgebieden op aarde. Met 500 miljoen hectare is het groter dan de staat Alaska en is het op een na grootste tropische bos ter wereld. Hier leven veel bedreigde diersoorten, waaronder bosolifanten, chimpansees, bonobo’s en laagland- en berggorilla’s. Congo Basin wordt ook al duizenden jaren door mensen bewoond en biedt voedsel, zoet water en onderdak aan meer dan 75 miljoen mensen. Hun leven en welzijn zijn nauw verbonden met het bos.

Dank aan belanghebbenden en supporters

De systeemontwikkeling van PAFC Congo Basin werd geleid door ATIBT, internationaal lid van PEFC, in nauwe samenwerking met PAFC Kameroen, PAFC Congo, PAFC Gabon en Olam, laatst genoemde is ook lid van PEFC internationaal. Het project wordt gefinancierd door KfW, de Duitse Ontwikkelingsbank, en medegefinancierd door de Nederlandse organisatie IDH en PEFC.