CPET geeft boscertificeringssystemen weer een top score

De laatste herziening van het CPET over het hout inkoopbeleid is gepubliceerd. Een onafhankelijk technisch panel heeft de PEFC en FSC schema’s weer onder de loep genomen en Defra heeft de uitkomst goedgekeurd. Beide schema’s zijn weer in categorie A geplaatst. Om in categorie A geplaatst te worden is het verplicht te voldoen aan 100% van de wettelijke criteria en tenminste 70% van de duurzaamheidscriteria.

 CPET Sinds 2010 zijn PEFC en FSC door CPET, Central Point of Expertise on Timber, in categorie A geplaatst. Defra, Department for Environment, Food & Rural Affairs van de Engelse regering, heeft aangekondigd dat “zowel PEFC als FSC een score van 100% voor de wettelijke criteria hebben en meer dan 90% score voor de duurzaamheidscriteria”. Over het geheel genomen toonde de evaluatie aan dat PEFC 96% score heeft op de Engelse duurzaamheidscriteria en FSC 94%.

Deze zeer hoge scores tonen de aanzienlijke vooruitgang aan die, sinds de allereerste evaluatie in 2004, is geboekt bij de certificeringsschema’s voor duurzaam bosbeheer. Zowel PEFC als FSC hebben sinds 2010 substantiële verbeteringen doorlopen, dit is terug te vinden in de scores. Inkopers van overheden en leveranciers kunnen PEFC en FSC blijven gebruiken als categorie A bewijs waarmee naleving met het houtinkoopbeleid van de Britse regering kan worden aangetoond.

Alun Watkins, directeur PEFC UK, is verheugd over de positieve beoordeling, “de CPET toetsing en Defra resultaten tonen aan dat PEFC in de voorhoede loopt bij het verantwoordelijk inkopen. Zowel in het Verenigd Koninkrijk maar ook internationaal werkt PEFC er hard aan om gelijke tred te houden met de uitdagingen en belanghebbenden in de mondiale bosbouw en de houthandel keten. De wereldwijde PEFC familie is toegewijd aan het continu verbeteren van onze normen en best practice in duurzaam bosbeheer te weerspiegelen”. CPET heeft een belangrijke rol gespeeld in de ondersteuning van het verhogen van het gebruik van duurzaam hout in de publieke sector en steun aan inkopers van de overheid en leveranciers bij de uitvoering van het houtinkoopbeleid van de Britse regering.

Om het totale rapport van CPET te lezen, bezoek https://bit.ly/1jOqxPq

28.10.2015