Dubbele certificering stijgt, toont gezamenlijke data van PEFC & FSC
Boswerk man oogsten

PEFC™ en FSC® hebben afgesproken om vanaf 2016 gezamenlijk data te verzamelen en te publiceren over dubbele certificering.

Meer dan 69 miljoen hectare (16%) van alle gecertificeerde bossen wereldwijd zijn dubbel gecertificeerd voor zowel PEFC als FSC. Dit is een toename van 30 miljoen hectare in vergelijking met gegevens die door PEFC in 2012 zijn verzameld.

Dubbele certificering bestaat omdat bosbouwers in verschillende delen van de wereld ervoor kiezen om zowel PEFC- als FSC-certificering te gebruiken om hun duurzame bosbeheer praktijken te bewijzen voor hun bos. Aangezien hun gecertificeerde bosgebied zowel in de PEFC- als in de FSC-statistieken voorkomt, in hectare, heeft dit geleid tot opgeblazen getallen van het totale wereldwijd gecertificeerd gebied.

Een nauwkeuriger schatting

PEFC en FSC hebben daarom besloten samen te werken om een ​​nauwkeuriger en onderling overeengekomen raming voor het totale wereldwijd gecertificeerd bosgebied te verstrekken.

“Vanuit mondiaal oogpunt zijn investeringen van middelen in reeds gecertificeerd bos, middelen die niet worden geïnvesteerd in het certificeren van nieuw duurzaam beheerd bosgebied”, aldus Ben Gunneberg, CEO van PEFC International.

“Ons gemeenschappelijk doel moet zijn om duurzaam bosbeheer uit te breiden en de beschikbaarheid van gecertificeerde bosproducten te vergroten. Het toevoegen van een label bovenop een ander label, dus dubbele certificering van bos, helpt ons niet bij het bereiken van deze doelstelling,” voegde de heer Gunneberg toe.

Bedrijven hebben een rol te spelen

“Een oorzaak van dubbele certificering is markttoegang, en hier spelen bedrijven een rol: door PEFC en FSC te accepteren verwijderen ze de druk op boseigenaren om dubbel te certificeren. Door acceptatie van beide keurmerken zal dit bijdragen aan het gebruiken van financiële middelen die gericht zijn op het uitbreiden van certificering van bossen die nog niet zijn gecertificeerd zijn voor een van beide systemen,” concludeerde de heer Gunneberg.

429 miljoen hectare bos gecertificeerd

De gegevens die voor 2016 zijn verzameld tonen aan dat er in 28 landen dubbele certificering van bossen bestaat. Het verwijderen van dubbele certificering uit de statistieken laat zien dat in totaal 429 miljoen hectare bossen wereldwijd gecertificeerd zijn. 70% van deze bossen hebben een PEFC certificaat.

Met de overeenkomst om gezamenlijk data te verzamelen en te publiceren willen FSC en PEFC ook misverstanden vermijden over de huidige statistieken, totaal hectare, wanneer de gegevens van FSC en PEFC worden opgeteld.