Duurzaam bosbeheer in de Republiek Korea versterkt door PEFC-goedkeuring

De Republiek Korea is het laatste land dat de PEFC-goedkeuring van haar nationale boscertificeringssysteem ontving. Het is de eerste keer dat Korea de goedkeuring krijgt.

“Dankzij de goedkeuring door PEFC van ons nationale systeem, verwachten we dat het duurzame beheer van bossen wijdverspreid zal worden in Korea”, zei Gilbon Koo, vertegenwoordiger van Korea Forest Certification Council (KFCC). KFCC is de instantie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het nationale boscertificeringssysteem. “We kijken ook uit naar de verhoogde productie en export van PEFC-gecertificeerde producten afkomstig van onze duurzaam beheerde, PEFC-gecertificeerde bossen.”

De ontwikkeling van het Koreaanse nationale boscertifceringssysteem begon in 2014. Het systeem werd in 2017 ter goedkeuring voorgelegd aan PEFC.

De kleine boseigenaren in Korea

“Onze volgende stap is het promoten van groepscertificering, om ervoor te zorgen dat de kleine boseigenaren in het land ook kunnen profiteren van de PEFC-certificering,” zei Dhr. Koo. “Dit zal niet alleen bijdragen aan het levensonderhoud van duizenden kleine boseigenaren, maar zal ook het PEFC-gecertificeerde bosgebied in Korea vergroten, evenals de hoeveelheid PEFC-gecertificeerd materiaal op de markt.”

De goedkeuring van Korea zet de trend van snelle ontwikkeling voor PEFC in Azië voort. Er zijn tot op heden goedgekeurde systemen in China, Indonesië en Maleisië, met meer dan 15 miljoen hectare PEFC-gecertificeerd bosgebied. India en Thailand hebben hun nationale systemen ter goedkeuring bij PEFC ingediend, terwijl verschillende andere landen in de ontwikkelingsfase zijn van een nationaal systeem.

“De PEFC-alliantie, en in het bijzonder onze mede-Aziatische leden, waren een grote steun voor ons nationale ontwikkelingsproces”, zei Seog-gu Son, secretaris-generaal van KFCC. “Naarmate KFCC zich blijft ontwikkelen, willen we graag andere landen helpen bij het ontwikkelen van hun nationale boscertificeringssystemen voor de uiteindelijke goedkeuring door PEFC.”

In 2016 werd het Korea Forestry Promotion Institute (KoFPI) lid van PEFC. KoFPI is de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van het nationale systeem. Dit markeerde een belangrijke stap in de richting van de uiteindelijke PEFC-goedkeuring van het Korea Forest Certification System (KFCS) opgesteld door het Korea Forest Certification Council (KFCC). In 2018 zijn naast Korea ook de nationale boscertificeringssystemen van Macedonië en Roemenië goedgekeurd door PEFC.

Systeem documentatie

Evaluatie rapport van ITS Global (Engels);
Alle systeem documentatie (Engels).

Meer informatie over

PEFC Collaboration Fund project in Korea (Engels);
PEFC International en het PEFC-goedkeuringsproces (Nederlands);
PEFC boscertificering in Nederland (Nederlands).