Duurzaam inkopen, doe jij het al?

Steeds meer consumenten vinden dat overheden en bedrijven een belangrijke rol hebben als het gaat om maatschappelijke veranderingen. Wist je dat ook jouw organisatie eenvoudig een positieve bijdrage kan leveren aan onze planeet? PEFC heeft een video gepubliceerd waarin hierover in 1 minuut uitleg wordt gegeven.

Voor hout- en papierproducten is hierop gelukkig maar een simpele actie nodig: neem ‘duurzaam hout en papier’ op in het MVO-beleid van jouw organisatie en eis deze bij jouw leveranciers als je offertes aanvraagt of aanbestedingen uitzet.

Eenvoudig en effectief

Het PEFC keurmerk is een eenvoudig en effectief hulpmiddel waarmee je een maatschappelijk verantwoorde keuze maakt. Met het keurmerk op hout en houtproducten als papier en karton, communiceer je dat deze van duurzame herkomst zijn.

Foto: entree Keukenhof ontworpen door Mecanoo architecten.

Meer dan 90% van de bossen in de landen om ons heen zijn PEFC-gecertificeerd. Door bij het inkopen PEFC-gecertificeerde hout en houtproducten te specificeren, geef je de voorkeur aan lokaal hout en daarmee aan korte transport routes.

Help mee

Als je PEFC-gecertificeerd materiaal inkoopt ben je niet alleen maatschappelijk verantwoord bezig, je reageert ook op de klimaatsituatie door te helpen ontbossing te voorkomen en de CO2-opname te verhogen, want een PEFC-gecertificeerde boseigenaar moet er niet alleen voor zorgen dat biodiversiteit behouden blijft, maar ook dat zijn bosoppervlakte gelijk blijft of groter wordt.

Zo wordt continue CO2 opgeslagen door bomen. Daarnaast blijft CO2 opgeslagen in hout en de houtproducten gedurende hun levensduur. Je werkt tevens mee aan het behalen van de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en je voldoet aan de vraag van de consument.

Verkrijgbaarheid

PEFC-gecertificeerd hout, houtproducten en papier zijn goed verkrijgbaar. Alle bedrijven met het PEFC Chain of Custody certificaat zijn te vinden in de publieke data base.

Indien jouw leverancier nog niet Chain of Custody gecertificeerd is kan je het eenvoudige 8 stappenplan aan hem/haar sturen ter oriëntatie voor de implementatie in zijn/haar bedrijfsvoering.

Zet de eerste stap

Je kan een eerste stap zetten door het opstellen van een algemene “Beleidsverklaring Duurzaam Bosbeheer”.

PEFC heeft een voorbeeld van zo’n algemene beleidsverklaring gemaakt waarmee je aangeeft de voorkeur te geven voor duurzame hout en houtproducten. Deze beleidsverklaring is hieronder te downloaden in een word document.

Ondertekening van FrieslandCampina van de ‘Beleidsverklaring Duurzaam Bosbeheer’ 

Je kunt deze opmaken in jouw eigen huisstijl en daarmee geschikt maken voor jouw  communicatie. 

Downloaden beleidsverklaring

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.
Deze wordt maximaal acht keer per jaar gestuurd.

Sorry, aanmelding niet gelukt. Probeer het opnieuw.
Dank voor de aanmelding!

“De ondertekening van de ‘beleidsverklaring duurzaam bosbeheer’ is een belangrijk moment, maar we zien het vooral als een startpunt. Het gaat om de uitvoering”, Woningcorporatie De Alliantie.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Patricia Dolman, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie.