Duurzaam verpakken met hout en papier moet gewoonte worden!
Landgoed Buitenleven Amerongen
Tijdens de PEFC Jaarbijeenkomst met het thema “Verrassend verpakt in hout en papier” is één ding duidelijk geworden: duurzaam verpakken moet en kan gewoon mainstream worden. Goed voor het bos, goed voor het klimaat.

Voorzitter en moderator Kees Boon van PEFC opende de jaarbijeenkomst van PEFC Nederland met een verwijzing naar het klimaatoverleg in Parijs en het belang van duurzaam bosbeheer dat ook daar op datzelfde moment aan de orde is. Op dit moment is er ruim 268 miljoen hectare PEFC-gecertificeerd bos en in nog eens 20 landen is met respect voor de soevereiniteit een proces gaande om ook een nationaal PEFC bosbeheercertificeringsschema te ontwikkelen. Nationale belangengroepen komen samen om met elkaar te bepalen hoe het bos in hun eigen land duurzaam beheerd kan worden. Met name in Azië bijvoorbeeld in Myanmar, de Filipijnen, Vietnam, Japan en India wordt hard aan een bosstandaard gewerkt. Dit jaar hebben meerdere reeds bestaande nationale PEFC boscertificeringsschema’s de vijfjaarlijkse herziening goed doorlopen, waaronder Gabon, Maleisië, Slovenië en Australië. Ook de groei van bedrijven met een PEFC Chain of Custody certificaat zet gestaag door. Wereldwijd zijn nu ruim 16.350 bedrijven PEFC-gecertificeerd, in Nederland 1.280 locaties.

 
PEFC Jaarbijeenkomst 2015
PEFC Jaarbijeenkomst 2015
Retail-duurzaamheid-expert Julian Walker-Palin van ETANTE, voormalig hoofd Corporate Sustainability bij de Britse supermarktketen ASDA, informeerde het publiek over de strategische focuspunten voor retailers voor de komende 5 jaar. Er worden nieuwe winkelconcepten ontwikkeld, bijvoorbeeld winkels waar je de boodschappen kan ophalen als het je uitkomt of online shopping bij Amazon Fresh en Google Express. Dit brengt nieuwe ontwikkelingen voor verpakkingen: online verpakkingen hebben andere eigenschappen dan reguliere. De consument heeft steeds meer behoefte aan duurzame verpakkingen en ziet dat graag terug op de verpakking met een vermelding van een betrouwbaar keurmerk als PEFC.

Wouter Hendrikse van Iggesund liet zien hoe belangrijk verse houtvezels uit duurzaam beheerd bos zijn voor papier- en kartonproductie. Geen recycling zonder verse houtvezels. Hij lichtte helder toe hoe Iggesund zorg draagt voor een duurzaam kartonproduct. Het uitgangspunt is daarbij dat hun 1,3 miljoen hectare bosbezit duurzaam wordt beheerd volgens de criteria van PEFC, zodat hun bossen permanent de vele functies kunnen blijven vervullen.

Peter Rikken van de Meilink Groep en voormalig voorzitter van de Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging, legde uit dat duurzame verpakkingen in de transportsector al sinds ‘gister’ mainstream zijn. Hout is verreweg het meest maatschappelijk verantwoorde materiaal, dit blijkt ook uit het NIBE onderzoek. Met keurmerken als PEFC kan de transportsector zeer duurzame houten pallets en verpakkingen leveren. “De gebruikers van verpakkingen en pallets die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen moeten hier nog veel meer gebruik van maken”, aldus Rikken.

Verpakkingsdeskundige, Karen van de Stadt van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) liet zien dat zij de verpakkingssector op alle fronten helpen met duurzaam verpakken. Zo zijn verantwoorde grondstoffenkeuze en recyclebaarheid twee zeer belangrijke aandachtspunten voor het KIDV. Karen lichtte toe dat grondstoffen uit duurzaam beheerd bos daarbij een vereiste zijn voor het verduurzamen van de verpakkingssector. Ze voorziet dat als gevolg van de verduurzamingsplannen die verschillende sectoren nu maken er ook een groeiende vraag naar gecertificeerd materiaal zal komen.

 
PEFC Jaarbijeenkomst 2015
PEFC Jaarbijeenkomst 2015
De afsluiting van de jaarbijeenkomst werd onderbroken door Sinterklaas die onverwacht de zaal binnen kwam. Na het uitdelen van cadeautjes aan de sprekers, liet de Sint, zelf een grootgebruiker van papieren verpakkingen, weten het PEFC logo te willen plaatsen op zijn pakjes met PEFC-gecertificeerd papier. Hij ging dan ook flink netwerken tijdens de afsluitende borrel om dat geregeld te krijgen. Natuurlijk kregen alle aanwezigen ook een presentje mee.

Presentatie sprekers jaarbijeenkomst 3 december 2015:

De volgende PEFC Jaarbijeenkomst in 2016 is op donderdagmiddag 24 november.

 

07.12.2015