Een duurzame mode-industrie? Bossen kunnen helpen!
Forest for Fashion

Je hebt het misschien gemerkt, de belangstelling om een duurzame mode-industrie te krijgen is hoog. Wist je dat bossen hieraan mee kunnen helpen?

Met behulp van de Verenigde Naties (VN) hebben we ons Forests for Fashion-initiatief (bossen voor mode) naar het grote podium gebracht. Het initiatief is een langdurig partnerschap van PEFC met de UNECE en FAO.

Een tentoonstelling van prachtige en innovatieve kleding van materialen gemaakt van grondstoffen uit het bos en ontworpen door jonge ontwerpers, was te zien tijdens de twee weken durende High Level Political Forum (HLPF) van de VN. Ook was de collectie van de Spaanse ontwerper María Lafuente met ’s werelds eerste PEFC-gecertificeerde stoffen, geproduceerd door Textil Santederina, te zien.

Duurzame mode is geen futuristisch idee

Op 16 juli jl. werd er een receptie ‘Bossen, Mode en de SDG’s’ gehouden in het hoofdkantoor van de VN, een druk bezocht event.

Actrice, producer en Goodwill Ambassador van de VN ontwikkeling programma’s, Michelle Yeoh, gaf de toespraak bij de receptie en presenteerde haar nieuwe video ‘Made in Forests’ om uit te zoeken ‘hoe duurzame mode eruit zou kunnen zien zonder de schoonheid van onze kleding in het gedrang te brengen’. Michelle Yeoh vertelde dat de productie van de video haar ogen opende voor de noodzaak om nieuwe keuzes te maken in de modewereld. Bekijk de video onderaan deze pagina.

“Duurzame mode is geen futuristisch idee voor mensen in een andere melkweg,” zei ze. “Het is een keuze die we allemaal moeten kennen, hier en nu, voor een beter leven op onze planeet.”

lga Algayerova, uitvoerend secretaris van de United Nations Economic Commission for Europe (Economische Commissie voor Europa van de VN), benadrukte dat “we moeten

overstappen van een modesector met een grote impact op de planeet naar een die geïnspireerd is op de natuur en die op duurzame wijze natuurlijke hulpbronnen gebruikt. Bossen kunnen bij overgang helpen.”

De vraag naar vezels uit het bos groeit

Modemerken ontwerpen steeds meer met textiel gemaakt van vezels uit het bos. Dit is geweldig nieuws voor onze planeet. We moeten echter de oorsprong van deze vezels weten om ervoor te zorgen dat ze afkomstig zijn van duurzaam beheerde bossen die blijven bestaan.

Hier is PEFC-certificering voor. Door PEFC-gecertificeerde materialen te specificeren in hun inkoopbeleid, kunnen merkeigenaren ervan verzekerd zijn dat de vezels die ze kopen afkomstig zijn van bossen die worden beheerd volgens de strengste internationale vereisten. PEFC-certificering helpt bij het opbouwen van het vertrouwen in bosproducten, het creëren van extra vraag en uiteindelijk het verhogen van de waarde van bossen.

Het creëren van meerwaarde is een van de beste manieren om bossen in stand te houden, omdat het voorkomt dat ze verdwijnen voor alternatieve, niet-duurzaam landgebruik. Het behoud van bossen en het creëren van duurzame waardeketens is van cruciaal belang voor het bereiken van de Sustainable Development Goals (SDG’s), de VN-doelstellingen.

Bossen voor mode-initiatief

Hoewel we niet alle uitdagingen voor een duurzame mode-industrie kunnen oplossen, kunnen we een deel van de oplossing zijn. Daarom werkt PEFC samen met de UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) en FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) aan het initiatief Forests for Fashion, waarbij materialen uit duurzaam beheerde bossen worden gekoppeld aan de modewereld.

We willen graag al onze partners bedanken die met ons hebben samengewerkt om Forest for Fashion naar het hoofdkwartier van de VN te brengen, inclusief het VN-forum voor bossen, Cittadellarte Fashion B.E.S.T, PEFC Italië, PEFC Spanje en ons Amerikaans lid SFI.

Verdere informatie (Engels)

Bekijk alle foto’s van de tentoonstelling en het High Level Political Forum (HLPF) van de VN hier.

Video “Made in Forests” – a short story about sustainable fashion – van actrice, producer en Goodwill Ambassador van de VN ontwikkeling programma’s, Michelle Yeoh: