Duurzame toekomst voor Afrikaanse universiteit

Toen de Universiteit van Pretoria in Zuid-Afrika een paar jaar geleden plannen begon te maken voor nieuwbouw op haar campusterrein werd al vrij snel duidelijk dat het op een campus niet alleen draait om diploma’s en collegezalen. Studeren aan deze Afrikaanse universiteit van de toekomst is een manier van leven én daar past een prettig leefbare campus bij. Geen wonder dat werd gekozen voor het gebruik van gecertificeerd hout als een van de belangrijkste bouwmaterialen.

De campus bestaat uit talloze verschillende gebouwen zoals een enorme eetzaal, een conferentiecentrum en honderden wooneenheden die in grootte variëren van een kamer voor een persoon tot complete familiewooneenheden. Het was voor de universiteit van belang om architectuur een rol te laten spelen bij het bevorderen van kritisch denken, ook als het gaat om het maken van bouwplannen. De nieuwbouw moest bijvoorbeeld passen in het landschap rond de stad Pretoria. Bovendien moest de belasting voor het milieu minimaal zijn.

Future Africa Campus ontworpen door Earthworld Architects cc. voor University of Pretoria
Fotografie: Dook Photography
Future Africa Campus was shortlisted voor de World Architect Festival (WAF) Best Use of Certified Timber Prize 2019. The Prize is sponsored by PEFC.

Een van de vele voordelen van hout als bouwmateriaal is de makkelijke verwerkbaarheid. Voor de vloer van de eetzaal zijn bijvoorbeeld segmenten ontworpen die in hun geheel naar de bouwplaats zijn vervoerd waar ze in enkele uren konden worden gemonteerd, zonder gebruik van veel water, bekistingen of zware machines.

De nieuwe campus van de universiteit in Pretoria is opgenomen in de voor PEFC gepersonaliseerde versie van het boek Tomorrow’s Timber van Pablo van der Lugt (Green Matters/TU Delft) en  Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie/de Bouwcampus). De komende maanden trekken deze twee specialisten op het gebied van duurzaam bouwen het land in, om tijdens speciale workshops (Tomorrow’s Timber Talks geheten) architecten, ontwerpers en ontwikkelaars in de bouw bij te praten over de vele mogelijkheden van duurzaam hout. Tijdens de Talks komt het hele scala op het gebied van duurzaamheid in de bouw voorbij: van een kleinschalig bouwproject om de hoek tot een compleet vernieuwde universiteitscampus in Zuid-Afrika.

Wil je meer informatie over deze workshops of je gelijk aanmelden? Dat kan op www.pefc.nl/talks.