Geef je feedback op de PEFC standaarden

PEFC nodigt belanghebbenden wereldwijd uit om feedback te geven op de herziene PEFC Chain of Custody- en PEFC-logostandaarden.

Met de start van de publieke consultatie gaan deze twee essentiële internationale standaarden vandaag de laatste fase van hun herziening in. Tijdens de consultatieronde horen wij graag jouw mening. Geef je opmerkingen, feedback en suggesties om ons te helpen ervoor te zorgen dat deze standaarden voldoen aan jouw behoeften en verwachtingen.
Geef je feedback voor 9 juli 2019.

Wil je meer weten?
Om je meer informatie te bieden over de voorgestelde wijzigingen in beide standaarden, zullen wij (in het Engels) een aantal webinars organiseren:

• 29 mei, 14.00 – 15.30 uur CEST (Central European Summer Time, Midden-Europese Zomertijd)

• 3 juni, 11.00 – 12.30 uur CEST

• 3 juli, 11.00 – 12.30 uur CEST
Meld je nu aan voor de webinars!

Chain of Custody
Deze standaard legt de vereisten vast voor Chain of Custody-certificering – de voorwaarden waaraan een bedrijf moet voldoen – om PEFC-certificering te behalen – voor bosproducten. PEFC Chain of Custody legt de link van het bos naar de markt, waarbij bosproducten worden gevolgd van duurzame bron tot het eindproduct.

Veel van de voorgestelde wijzigingen maken PEFC Chain of Custody certificering meer resource-efficiënt en milieuvriendelijk, terwijl de robuustheid van het systeem behouden blijft. Veel voorgestelde veranderingen zullen PEFC Chain of Custody-certificering efficiënter en milieuvriendelijk maken, terwijl de robuustheid van het systeem behouden blijft. Zo zullen interne audit programma’s op afstand i.p.v. ter plaatse bij multi-site certificering (“remote internal audititing”) er voor zorgen dat minder gereisd hoeft worden, wat reis-gerelateerde kosten, tijd en CO2 uitstoot scheelt. Een van de grootste kansen is de uitbreiding van het PEFC Due Diligence System (DDS), stelsel van

zorgvuldigheidseisen, om ‘essentiële duurzaamheidsvraagstukken’ te behandelen. Dit zal de lat hoger leggen, vooral in landen met zwakke wetgeving en / of wetshandhaving, voor het mengen van niet-gecertificeerd materiaal met gecertificeerd materiaal.

PEFC-handelsmerken
Deze standaard behandelt de vereisten voor gebruikers van het PEFC-handelsmerk (zowel het PEFC-logo als de initialen) om nauwkeurige, verifieerbare, relevante en niet-misleidende gebruik te garanderen. De herziene standaard heeft tot doel het consistente gebruik van onze PEFC-handelsmerken wereldwijd te versterken, terwijl het ook voor consumenten eenvoudiger wordt om te begrijpen waar het PEFC-logo voor staat.

Om consistentie te garanderen, wordt de PEFC-labelgenerator verplicht voor het maken van alle PEFC-labels. Hierdoor kunnen gecertificeerde organisaties PEFC-labels snel en eenvoudig produceren en downloaden, zodat men verzekerd is van de juiste technische specificaties. Er zijn ook wijzigingen gepland voor het label op het product, zoals nieuwe vereisten voor het gerecycleerde label en het nieuwe label “PEFC pure”.

Hoewel de nieuwe vereisten het gebruik van onze handelsmerken robuuster maken, bieden ze ook flexibiliteit aan de gebruikers van het PEFC-handelsmerk. De TM- of R-symbolen zullen niet langer worden verplicht naast het PEFC-logo of de initialen en geven niet-gecertificeerde bedrijven, zoals retailers, meer mogelijkheden om hun commitment aan PEFC kenbaar te maken.

Openbare raadpleging
Met deze openbare consultatie komt een einde aan de periode van het reviseren van alle PEFC standaarden. We hebben al verschillende internationale standaarden herzien en gepubliceerd, waaronder de standaarden voor duurzaam bosbeheer en groepscertificering.

Openbare raadplegingen zijn een essentieel onderdeel van het ontwikkelingsproces van onze internationale standaarden: een ieder kan het concept lezen, om vervolgens opmerkingen, feedback en suggesties in te dienen. De indiener krijgt altijd een reactie.

Geef uw feedback
Beide consultaties zijn open tot 9 juli 2019. Geef je feedback via onze online consultatietool. Vergeet niet om je aan te melden voor een van onze webinars om meer te weten te komen over de voorgestelde wijzigingen. Als je vragen hebt, neem dan contact op met PEFC International via technical@pefc.org.