GESLAAGDE EMPACK

Circulaire duurzame materialen inzetten was een belangrijk onderwerp tijdens de verpakkingsbeurs Empack in de Brabanthallen te Den Bosch. Reden genoeg voor het PEFC keurmerk om daarover een seminar te organiseren. Natuurlijk was PEFC ook met een stand te vinden op de beursvloer.

Het verduurzamen van de verpakkingsketen is en blijft belangrijk zo bleek uit de vragen van bezoekers aan de PEFC stand. De vragen gesteld door zowel MKB als multinationals, varieerden van het vinden van verpakkingsmakers die werken met PEFC-gecertificeerde materialen tot en met de ontwikkelingen van nieuwe producten als hernieuwbaar plastic gemaakt van pineen (materiaal afkomstig uit dennennaalden). De stand van PEFC was natuurlijk opgebouwd met duurzame materialen: bomen, hout (tafel van Assinkhout*), papier (rollen van Crown Van Gelder*) en karton. De bezoekers van de stand ontvingen een jong boompje (van De Douglas Boomkwekerijproducten). Op de stand kon men tevens vele voorbeelden vinden van PEFC-gecertificeerde verpakkingen, o.a. aangeleverd door PEFC-gecertificeerde bedrijven.

Het seminar “Verassend circulair en duurzaam verpakken. Natuurlijk doe je dat!” onder de deskundige leiding van dagvoorzitter Siem Haffmans, Managing Partner bij Partners for Innovation werd goed bezocht. Siem ging tevens in op de kansen die er liggen voor papier, karton en hout. Zeker gezien het feit dat de Rijksoverheid samen met maatschappelijke partners in 2030 50% minder primaire grondstoffen als mineraal, fossiel en metalen wil inzetten. Het PEFC keurmerk vertelde het verhaal over nationale en internationale voorbeelden van verpakkingen welke gemaakt zijn van duurzaam, circulair en gecertificeerd materiaal.

Door het inzetten daarvan en het PEFC Chain of Custody certificaat te behalen (lees hier het 8 stappenplan) stimuleren bedrijven nog meer boseigenaren om ook hun bos duurzaam te beheren. PKF*, lid van de EPV, deelde het verhaal over de verduurzaming van de palletketen in Nederland. Sinds 2013 hebben alle leden van de EPV namelijk een Chain of Custody certificaat. Met het certificaat kunnen zij aantoonbaar maken dat het ingezette materiaal uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is. Ter afsluiting deelde Siem de bevindingen over het onderzoek ‘Sealbaar en recyclebaar barrière papier’ dat samen met VNP, KCPK en Coldenhove Papier is gedaan.

Het seminar is in goede samenwerking opgezet met de Empack organisatie.

Onderstaand kunt u de presentaties van de sprekers lezen:

 

* PEFC-gecertificeerd bedrijven