Grote vooruitgang met PEFC-certificering van bos in Nieuw-Zeeland
nieuw zeeland, New Zealand

In Nieuw-Zeeland wordt de PEFC-certificering van de eerste bossen gevierd: meer dan 400.000 hectare bos, zo’n 20% van het totale bosoppervlak, is nu PEFC-gecertificeerd.

“Het is echt bemoedigend om te zien dat bosbeheerders op zo’n schaal hun bos PEFC certificeren en ook nog zo snel nadat we PEFC in Nieuw-Zeeland hebben kunnen brengen”, zei Andrew McEwen, voorzitter van de New Zealand Forest Certification Association (NZFCA). De goedkeuring voor het Nieuw-Zeelandse NZFCA bosstandaard door PEFC was eind 2015.

“De bosbouw en de hout sector van Nieuw-Zeeland zijn met ongeveer 70% export, sterk afhankelijk van de exportmarkten. De belangrijkste markten, vooral Australië, Noord-Amerika en Azië vragen steeds meer om materiaal welke gecertificeerd zijn door onafhankelijke certificeerders als bewijs van wettig geoogst en kwalitatief bosbeheer. “De meeste landen waar naar Nieuw-Zeeland exporteert zijn PEFC-leden en erkennen PEFC-certificering om aan hun importeisen te voldoen.”

Vooruitgang wordt voortgezet

De drie bosbouwbedrijven welke PEFC-certificering behaalde zijn RMS Forests Ltd. (de voormalige Wellington Regional Council Forests), Hancock Forest Management NZ Ltd. en Timberlands Ltd. Twee andere bosbeheerbedrijven zijn ook bezig met PEFC-certificering.

Daarnaast zijn 27 bedrijven die betrokken zijn bij het verwerken en verhandelen PEFC Chain of Custody gecertificeerd.

Dit biedt kansen voor bosproducten in Nieuw-Zeeland om deel te nemen aan exportmarkten die PEFC-certificering vereisen als een manier om wettelijk en duurzaam bosbeheer te demonstreren.

Trots om PEFC-certificering te behalen

“Onze opdrachtgever heeft PEFC-certificering verheugd. Met de recente toevoeging van de de Wellington bossen tot zijn internationale portefeuille betekent dat, dat al zijn landgoederen onafhankelijke gecertificeerd zijn door derden. Dat was een langdurig doel van de organisatie” aldus de heer Kit Richards Environment Manager voor PF Olsen Limited, manager van de RMS Forests Ltd.

“Timberlands is trots op de PEFC-certificering, deze vult andere certificeringen aan en versterkt ons doel om CO2 te beheersen,” aldus Colin Maunder, Forest Risk Manager van Timberlands Ltd.

PEFC certificering in Nieuw-Zeeland

PEFC boscertificering werd begin 2016 in Nieuw-Zeeland verkrijgbaar. Dit volgde de erkenning van New Zealand Forest Certification Association (NZFCA) als nationaal PEFC lid voor Nieuw Zeeland in het begin van 2015 en de acceptatie van het NZFCA bosstandaard eind 2015.

Foto: “Looking across the Blue Lake into Whakarewarewa Forest, Rotorua, New Zealand” gemaakt door Glen Mackie.