Het gebouw van de toekomst is gemaakt van duurzaam hout

Tomorrow’s Timber als boek én als inspiratiebijeenkomst op locatie

Hout is het perfecte bouwmateriaal om de allermooiste constructies mee te maken. Maar hout is niet alleen mooi, het is ook duurzaam én houten gebouwen zijn gezond om in te wonen of te werken. In hun onlangs verschenen boek Tomorrow’s Timber zetten dr. ir. Pablo van der Lugt (Green Matters/TU Delft) en ir. Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie) alle voordelen van hout als bouwmateriaal op een rijtje en daar blijft het niet bij. Het duo kan namelijk worden uitgenodigd voor speciale inspiratiemiddagen over hout als bouwmateriaal, speciaal bedoeld voor architecten en ontwerpers.

Tomorrow’s Timber Talks heten de bijeenkomsten, waarvoor Van der Lugt en Harsta zoveel mogelijk architecten- en ontwerpbureaus in het land hopen te bezoeken. Tijdens een inspirerende presentatie gaan zij in op verschillende onderwerpen die ook in het boek terugkomen. Hout heeft een positief effect op het milieu omdat het CO2 opslaat, terwijl bij de productie van staal en beton juist CO2 vrijkomt. Omdat hout zo licht is, is het ook nog eens beter bruikbaar voor bepaalde specifieke toepassingen zoals opbouwen.

Van der Lugt en Harsta belichten in hun boek ook de evolutie van hout als bouwmateriaal. Zij doen dat aan de hand van de meest uiteenlopende voorbeelden, van futuristisch ogende kantoorgebouwen tot betaalbare appartementencomplexen. Hout heeft de naam duur te zijn, maar door tal van innovaties lopen die kosten de laatste jaren snel terug. Het duo verwacht voor de toekomst vooral veel van Mass Engineered Wood (bijvoorbeeld CLT, Glulam, LVL)  waarvan de ontwikkeling zeker de laatste jaren ontzettend snel gaan en waarmee de toepassingsmogelijkheden eindeloos lijken.

De Tomorrow’s Timber Talks worden mogelijk gemaakt door PEFC Nederland, de organisatie die staat voor wereldwijd duurzaam bosbeheer. Voor architectenbureaus zijn er geen kosten verbonden aan de inspiratiesessie. PEFC hoopt op deze manier het gebruik van hout in de bouwwereld te stimuleren. Vooral het milieu zou daar baat bij hebben: de bouw is momenteel namelijk goed voor 36% van het wereldwijde energieverbruik en 39% van de energiegerelateerde CO2-uitstoot als alle energieopwekking wordt meegerekend. Door meer hout te gebruiken, kan die belasting fors worden teruggedrongen.

Naast de standaardversie van het boek is er ook een gepersonaliseerde PEFC-versie uitgebracht. Architect Mark Thomson (Eco Efffective Solutions) en Patricia Dolman (PEFC Nederland) hebben samen zestien pagina geschreven die aan het originele boek zijn toegevoegd. In dit deel staat beschreven wat de positieve impact is van het gebruik van gecertificeerd hout op ons leven. Hout is een van de meest milieuvriendelijke materialen die beschikbaar is en als het hout afkomstig is uit een gecertificeerd bos, is deze grondstof oneindig beschikbaar, in tegenstelling tot andere bouwmaterialen.

Architecten die de Talks bijwonen ontvangen na afloop de gepersonaliseerde PEFC-versie van het Tomorrow’s Timber boek en een speciaal geproduceerde houtenombouw voor het boek gemaakt van PEFC-gecertificeerd LVL. Voor een video impressie en voor meer informatie over de Talks bezoek pefc.nl/talks of neem contact op met Patricia Dolman van PEFC Nederland via info@pefc.nl.

De Tomorrow’s Timber Talks zijn erkende en geregistreerde CPD trainingen bij het Architecten Register.