Hoe zetten we de trend omhoog weer in?
PEFC Jaarbijeenkomst 2016 - Leontine Gast The Terrace

Graag nodigen wij je uit voor de jaarlijkse bijeenkomst van PEFC Nederland op donderdagmiddag 1 november a.s. om 14.00 uur in Driebergen. Hieronder lees je meer over de vraag die tijdens de jaarbijeenkomst centraal staat en over de sprekers. De middag wordt afgesloten met een discussie tussen Liesbeth Gort, directeur FSC Nederland en Maarten Willemen, voorzitter PEFC Nederland.

De boscertificering in Nederland bevindt zich op een plateau. Ongeveer de helft van het Nederlandse bos is gecertificeerd, en dat is al jarenlang hetzelfde. Wereldwijd blijft het areaal gecertificeerd bos ook al enige tijd rond de 10% steken.

Ook het aantal bedrijven in Nederland dat PEFC- en/of FSC Chain of Custody gecertificeerd is, blijft ongeveer gelijk. Het aantal Nederlandse certificaten is in internationaal perspectief hoog; beide systemen hebben ongeveer 10% van het totaal aantal Chain of Custody certificaten in handen. Bovendien staat de Nederlandse markt bekend als koploper als het gaat om het aandeel gecertificeerd hout in de keten.

In het kader van de klimaatdiscussies zal een toenemend beroep worden gedaan op duurzaam bosbeheer en op het gebruik van duurzaam geproduceerd hout.

Daarom is groei van het duurzaam beheerde areaal bos, en groei van het aandeel duurzaam geproduceerd hout meer dan ooit noodzakelijk. Stilstand bij de twee wereldwijd opererende boscertificaten is daarom achteruitgang.

In het kader van de klimaatdiscussies zal een toenemend beroep worden gedaan op duurzaam bosbeheer en op het gebruik van duurzaam geproduceerd hout. Daarom is groei van het duurzaam beheerde areaal bos, en groei van het aandeel duurzaam geproduceerd hout meer dan ooit noodzakelijk. Stilstand bij de twee wereldwijd opererende boscertificaten is daarom achteruitgang.

Nu is de vraag:
Wat moet er gedaan worden om het aantal gecertificeerde bedrijven en het areaal gecertificeerd bos weer op te vijzelen en de trend omhoog weer in te zetten?

De middag zal worden afgetrapt door Jaap Kuper en Rino Jans.
Op dit moment loopt er een zeer interessante debat rond duurzaam bosbeheer in Nederland. Jaap Kuper, oud rentmeester van Kroondomein het Loo, schreef er in dagblad Trouw een artikel over. Hij gaat in discussie hierover met Rino Jans, voormalig directeur/bestuurder van Bosgroep Midden Nederland. Moeten we met boscertificering in Nederland naar een natuur volgend bosbeheer systeem gaan? Wat voor gevolgen zal dat hebben op de drie P’s?

Vervolgens houdt Fred Kistenkas, universitair docent, Leerstoelgroep Bestuurskunde en Wageningen Environmental Research, en welbekend onderzoeker in het bosrecht, een presentatie over de rol van certificering in relatie tot de huidige boswetgeving. Certificering kan in zijn visie de dalende trend in het bosrecht weer omhoog stuwen, het lost problemen op voor de provincies en het verstevigt en verduidelijkt wetgeving voor bosbouwers.

Ten slotte gaan directeur van FSC Nederland, Liesbeth Gort en de voorzitter van PEFC Nederland, Maarten Willemen in gesprek over de toekomst van certificering in een land waarin al zoveel bedrijven gecertificeerd zijn. Ze gaan met elkaar in discussie over hoe het aantal gecertificeerde bedrijven en boseigenaren weer een boost te geven zonder op duurzaamheidscriteria in te boeten zodat die 10% wereldwijd gecertificeerd areaal weer omhoog kan.

De middag wordt voorgezeten door Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar en werkzaam bij Wageningen Environmental Research. Hij is onder meer schrijver van het bosbouw gedeelte van het vierde IPCC rapport. Zijn recente artikel in Trouw over slim bosbeheer werd wijd verspreid door heel Nederland.

We sluiten de middag om 16.30 uur af met een hapje en een drankje.

De locatie van de PEFC jaarbijeenkomst is vrijwel in het centrum van Nederland op Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen-Rijsenburg.

Sparrendaal is zowel met OV als met eigen vervoer goed te bereiken. Met OV: vanaf Utrecht of NS station Driebergen-Zeist neem je bus 50, 56 of 71, de halte – ‘Rijsenburg’ – bevindt zich tegenover Buitenplaats Sparrendaal en het (gratis) parkeerterrein is te vinden in de Bosstraat (navigatie: Bosstraat 11, Driebergen-Rijsenburg). Parkeerwachters zijn aanwezig om je wegwijs te maken. Je kan hier je route plannen.

Ben je geïnteresseerd in het bijwonen van de jaarbijeenkomst? Aanmelden kan via e-mail  of telefonisch 030 693 0040.

Graag tot donderdagmiddag 1 november,

Het PEFC-team