Hout: dé biobased grondstof van nature!
PEFC iconen

Dat de kompassen van beleidsmakers, onderzoekers en tal van bedrijven zijn gericht op een biobased economy kan niemand ontgaan. Het lijkt er soms op of de vraag niet is of dat gaat lukken, maar vooral wanneer dat gaat lukken. 2050 is een veel genoemd jaar. Is ook een mooi rond getal zo halverwege de eeuw. Bekt lekker. Toch is dat maar 33 jaar na nu. Dat is gauw. De meeste van ons gaan dat nog meemaken. Maar we maken dat alleen mee als er een aantal serieuze doorbraken komen.

Wat maken we dan mee? Komt opeens dan alles wat we maken en gebruiken uit de natuur? Geen beton meer? Geen kunststof meer? Geen staal en aluminium meer? Geen aardolie, geen gas, geen……..?  Dat is misschien wel een beetje een al te zwart witte voorstelling van een bio economy. Maar dat er heel veel mogelijk is in het goed benutten van de grondstoffen die de natuur ons levert staat vast. Techniek en economie daarvan zijn voortdurend in ontwikkeling. Niet alles is succesvol. Vallen en opstaan hoort erbij. Wat te denken van plaatmaterialen van stengels van de paprika of de aubergine?

Wat is het daarbij dan prettig te weten dat de grondstof hout al duizenden jaren een biobased grondstof bij uitstek is. Een grondstof die in grote hoeveelheden beschikbaar is.

Die al over de hele wereld wordt verhandeld. Logistiek probleemloos. Die duurzaam wordt geproduceerd, compleet met certificaten die dat bewijzen. Een netto CO2 emissie heeft die lager is dan welk ander materiaal. Kom daar eens bij, met een willekeurig andere grondstof! Van hout worden steeds bestanddelen ontdekt die super nuttig zijn in de olie-industrie (! jawel), in ziekenhuizen, in medicijnen, in zoetstoffen, in brandstoffen, in bouwmaterialen, in drukwerk, in textiel, in ……. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het wel van hout maken. Van complete bomen tot de Nano bestanddelen: hout is ongeëvenaard als biobased materiaal. Vaak, veel en goed gebruiken dus. Maar: de duurzaamheid van het bosbeheer en daarmee de hernieuwbaarheid moet wel verzekerd zijn. Dan kan het!

Geen green washing maar Green Business

Tijdens de PEFC jaarbijeenkomst op donderdagmiddag 2 november vanaf 14.00 uur in Driebergen is de rode lijn: die bio-economy in 2050 is goed te doen, mits we vanaf nu als basisvoorwaarde de duurzaamheid van de (hout)grondstofproductie goed regelen (natuurlijk gecertificeerd). Het thema is ‘Geen green washing maar green business’ met sprekers als Martin Junginger over biomassa, Sirpa Valimaa over mode en het bos, Hans Piera over  het Smithers Pira onderzoek Out-of-Home Packaging Trends 2022  en Rob Philipsen over het duurzaam bosbeheer in de praktijk in de gemeente Epe. Het volledige programma kan je hier bekijken.

Blog geschreven door Kees Boon, voorzitter PEFC Nederland