Hout is dubbel en dwars uniek!
hout, ieder stukje is hout is anders

Blog geschreven door Patricia Dolman, Marketing en Communicatie medewerker PEFC Nederland.

Ik ben altijd gefascineerd door hout. Ieder stukje hout is anders, qua kleur en patroon. Wat mij betreft is hout uniek materiaal, want hout:

  1. is biobased;
  2. houdt CO2 vast;
  3. is recyclebaar;
  4. is hernieuwbaar;
  5. heeft een gunstig effect op het binnenklimaat;
  6. en last but not least: hout is gewoon mooi.

Het thema van de Houtdag ‘Hout Dubbelplus’ op donderdag 24 november spreekt mij dan ook erg aan. Je kan trouwens ook nog aan het rijtje toevoegen dat hout zeer breed toepasbaar is. Zeker ook in de bouw.

Het bouwmaterialen hout

Om van bomen bouwmaterialen als planken en balken te maken zijn slechts enkele eenvoudige bewerkingen nodig, voornamelijk zagen, schaven en schuren. Het maken

van bijvoorbeeld een houtconstructie, damwand of schip is betrekkelijk eenvoudig want hout is goed te bewerken en af te werken.

Omdat hout relatief licht constructiemateriaal is met een hoge sterkte, is hout in veel landen het belangrijkste bouwmateriaal. Technische ontwerpers ontwikkelen ook steeds meer nieuwe toepassingen en mogelijkheden. Een compleet flatgebouw uit hout is nu al mogelijk. Wist je dat Amsterdam een houten woontoren krijgt die 73 meter hoog wordt en dat in London wellicht een wolkenkrabber gebouwd wordt van 300 meter? En dit is nog maar het begin.

Verduurzaam je mee?

Hout is ook relatief makkelijk ‘te maken’. Bomen worden geplant of ontstaan door natuurlijke uitzaaiing. Moeder Natuur regelt een beetje zon en regen en de grondstof hout groeit vanzelf. Door met PEFC™-gecertificeerd hout te werken draag je ook bij aan de verduurzaming van onze wereld. Je werkt met hernieuwbaar materiaal want PEFC-gecertificeerde boseigenaren beheren hun bos zodanig dat ook toekomstige generaties grondstoffen uit bos kunnen blijven gebruiken.

Al met al, wat mij betreft: hout is dubbel en dwars het uniekste natuurlijke materiaal op aarde. ‘Hout Dubbelplus’ dus.

De Houtdag ‘Hout Dubbelplus’ in Haarlem is op donderdag 24 november a.s. Een dag bij uitstek om op de hoogte te blijven over hout in de bouw. Kom je ook?

Houtdag 2016