Hout uit Rusland en Wit-Rusland beschouwd als ‘conflicthout’

Hout uit Rusland en Wit-Rusland beschouwd als ‘conflicthout’

Al het hout afkomstig uit Rusland en Wit-Rusland is ‘conflicthout’ en kan daarom niet worden gebruikt in PEFC-gecertificeerde producten, verklaart het bestuur van PEFC International.

PEFC maakt zich grote zorgen over de aanval van de Russische regering op Oekraïne. De militaire invasie staat lijnrecht tegenover onze kernwaarden. Deze agressie veroorzaakt onuitsprekelijke en onaanvaardbare pijn en dood aan onschuldige mensen, waaronder vrouwen en kinderen. Het heeft ook een onmiddellijke en langdurige destructieve impact op het milieu, op bossen en op de vele mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van bossen.

De verklaring van het bestuur van PEFC International dat hout uit Rusland en Wit-Rusland conflicthout is, volgt op een buitengewone vergadering over de militaire agressie van Poetin tegen Oekraïne en de implicaties daarvan voor PEFC en PEFC-gecertificeerde boseigenaren en bedrijven.

De classificatie van hout uit Rusland en Wit-Rusland als conflicthout volgt op de goedkeuring van de resolutie Agressie tegen Oekraïne door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die “in de sterkste bewoordingen de agressie van de Russische Federatie tegen Oekraïne […] [en] de betrokkenheid van Wit-Rusland” betreurt.

Het bestuur van PEFC International blijft de situatie volgen en zal indien nodig aanvullende maatregelen overwegen.

Technische uitleg: De PEFC Chain of Custody-standaard beschouwt ‘conflicthout’ als een ‘controversiële bron’ (PEFC ST 2002:2020 3.7), die niet kan worden gebruikt in PEFC-gecertificeerde productgroepen (PEFC ST 2002:2020 Bijlage 1 6.1). ‘Conflicthout’ wordt gedefinieerd als “Hout dat ergens in de handelsketen is verhandeld door gewapende groepen, of het nu rebellengroepen of normale soldaten zijn, of door een civiel bestuur of haar vertegenwoordigers, betrokken in gewapende conflicten hetzij om conflicten te bestendigen of om te profiteren van conflictsituaties voor persoonlijk gewin (…) Conflicthout is niet per definitie illegaal”, ofwel: de exploitatie zelf van het hout kan een directe oorzaak zijn van het conflict.(PEFC ST 2002:2020, 3.6). 

De verklaring dat hout uit Rusland en Wit-Rusland moet worden gecategoriseerd als ‘conflicthout’ is gebaseerd op resolutie A/ES-11/L.1 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (2 maart 2022, 11.55 EST) “Agressie tegen Oekraïne” tijdens de 11e speciale noodzitting , om de integriteit van PEFC Chain of Custody-certificering te waarborgen. Deze verklaring is in eerste instantie zes maanden geldig vanaf 2 maart 2022 17.55 uur Nederlandse tijd.

Meer informatie is te lezen op de FAQ website pagina over ‘Rusland en Wit-Rusland conflict timber'(Engels) van PEFC International. Indien nodig zal deze pagina geactualiseerd worden.

Als je vragen hebt of meer informatie nodig hebt, neem dan contact op met PEFC International: conflict-timber@pefc.org.