Hout in je leefomgeving doet je goed

Hout heeft een geweldig positieve invloed op het binnenklimaat van gebouwen en daarmee op het welbevinden en de gezondheid van mensen die er wonen of werken. Duurzaam hout uit goed beheerde bossen heeft daarin een hoofdrol.

Hout is een eerlijk natuur product. Elk stuk hout is uniek qua nerf, kleur en lijnen. Daarnaast heeft hout een warme en behaaglijke uitstraling. Studies in landen als Japan, Finland, Canada en Oostenrijk geven aan dat hout een positief kalmerend effect heeft op het emotionele welzijn van mensen die er wonen of werken.

Based on studies carried out so far, we can say that wood reduces stress in a person and has a calming effect. This is based on the positive emotional experience that wood causes, such as proximity to nature, warmth, homeliness and a relaxing effect,” zegt Marjut Wallenius, Docent and Doctor of Psychology  Universiteit in het Finse  Tampere.

Dat het tijd doorbrengen in de natuur, in onze bossen, goed is voor je gezondheid en een positief effect heeft op je humeur is algemeen bekend. Door de natuur in huis te halen en hout te verwerken in het interieur verleng je dit effect zo blijkt uit meerdere studies.

Duurzaam hout in de hoofdrol

Hout is dé biobased grondstof van nature. Hout is ook relatief licht materiaal met een hoge sterkte en eenvoudig te bewerken. Door fotosynthese zijn bomen in staat om CO2 uit de lucht te halen. Samen met energie van de zon en water uit de grond wordt hout gevormd. In iedere m3 hout wordt gemiddeld 0,9 ton CO2 opgeslagen. Hout heeft in vergelijking met andere fossiele materialen zoals beton, aluminium, staal en kunststof zeer weinig energie nodig voor de winning en productie en heeft daardoor in vergelijking een verminderde CO2 uitstoot van 1,1 ton per m3 tijdens productie en verwerking. Samen met de 0,9 ton CO2 opgeslagen in hout wordt bij het gebruik van 1 m3 hout de emissie van CO2 met 2 ton gereduceerd. Daarnaast heeft hout als natuurproduct geen schadelijke emissies tijdens de gebruiksduur.

Hout is in veel landen het belangrijkste bouwmateriaal: wereldwijd is 1 op de 5 huizen gebouwd van hout of bamboe. Hout is een natuurlijke, degelijke grondstof met unieke eigenschappen, juist daarom pleiten milieuwetenschappers om hout meer te gebruiken, ook in de bouw. Amsterdam krijgt een houten woontoren die 73 meter hoog wordt en

London wellicht een wolkenkrabber van 300 meter en dit is nog maar het begin.

We shape our buildings, and afterwards our buildings shape us”, Winston Churchill.

Eindeloos

Hout is een van de weinige eindeloos hernieuwbare grondstoffen. Die hernieuwbaarheid is gegarandeerd mits afkomstig uit bossen die beheerd worden door PEFC-gecertificeerde boseigenaren, want PEFC-gecertificeerde boseigenaren beheren hun bos zodanig dat ook toekomstige generaties eindeloos grondstoffen uit het bos kunnen blijven gebruiken. Meer dan 1.000.000 boseigenaren wereldwijd beheren hun bos reeds volgens de eisen en criteria van het PEFC keurmerk. De mogelijkheden om PEFC-gecertificeerd hout in te zetten bij het ontwerp van een gebouw of interieur is dus zo breed als jouw verbeelding, de verscheidenheid in soorten hout en plaatmaterialen die beschikbaar zijn met het PEFC keurmerk is groot.

Bedankt

Met het onderwerp milieu hoog op een ieders – circulaire – agenda en het positieve effect op onze emotionele beleving, gezondheid en welzijn is hout dus het perfecte antwoord in de bouw. Zet daarom ook in jouw beleid, ontwerp, bestekken en inkoopvoorwaarden dat hout en houtproducten uit aantoonbaar duurzaam beheerd bos afkomstig moeten zijn. Dat kan worden aangetoond met het internationale erkende keurmerk PEFC. Niet voor niets is het PEFC keurmerk opgenomen in bouwmilieuprestatiemethodes als de BREEAM en Dubokeur®.

Bedankt voor het gebruiken van duurzaam hout in de bouw, zowel buiten als binnen. Daardoor bescherm ook jij de bossen op aarde.

Voor meer informatie over duurzaam inkopen lees je hier meer. Of stuur een email  of bel met een van de teamleden van PEFC: 030 6930040.

Bronnen o.a.:

Blog geschreven door Patricia Dolman, Marketing & Communicatie PEFC Nederland