Houtpaviljoen 2017 stralend middelpunt
Houtpaviljoen BouwBeurs 2017

Ruim negentig houtbedrijven verbonden dit jaar hun naam aan het Houtpaviljoen, dat in Hal 10 van de BouwBeurs vanwege zijn constructie en uitstraling een echte publiekslieveling was. De acht initiatief­ nemers, gesteund door bij elkaar 84 sponsoren, wilden maar één ding: hout als bouw en afwerkingsmateriaal op de kaart zetten. En getuige de drukte én de respons op de verzamelstand, zijn zij daar met vlag en wimpel in geslaagd. Extra leuk was dat zich rondom het Houtpaviljoen nog meer houtondernemingen presenteerden.

Het Houtpaviljoen is een initiatief van acht be­drijven en organisaties, te weten houthandel en zagerij Assink Hout, Scantimber/Nordlam Nederland, Het Houtcollectief, Ingenieurs­bureau Evan Buytendijk (IEB), PEFC Nederland, de Malaysian Timber Certification Council (MTCS­keurmerk), de Malaysian Timber Council (MTC) en het vakblad Houtwereld.

In 2015 trokken zij gezamenlijk hun eerste Houtpaviljoen van 60 vierkante meter op ten tijde van de BouwBeurs, en in 2017 werd dat in de Jaarbeurs Utrecht nog uitbundiger gedaan met een Houtpaviljoen van 100 vierkante meter. De aanloop op de stand bereikte een piek tij­dens de Houtborrel, die enkele honderden houtprofessionals trok.

Net als twee jaar geleden was de speciale houtconstructie gemaakt door Assink Hout, bestaande uit een authentieke toepassing van eikenhout en een moderne verwerking van gelamineerd vurenhout van Nordlam. Doornekamp Wood­specials fabriceerde de fraaie boomstamtrap die leidde naar de verdieping, waar het Houttheater was ondergebracht. In het interieur trokken de fraaie berkenhouten Secto Design­lampen (TunnelmaDesign) de aandacht, net als de houten kapstok genaamd Boom (VillaJipp.nl) en de kartonnen Tree Trunk ­krukjes (Dutch Design Brand) waarop gasten in het Houttheater konden plaatsnemen.

Houtpaviljoen BouwBeurs 2017

Houtpaviljoen BouwBeurs 2017

Dit jaar werden de acht originele ‘founders’ van het Houtpaviljoen vergezeld door twaalf spon­sorbedrijven die zich via hun eigen ‘boomstam­tafel’ live op de verzamelstand presenteerden. Dit waren Boogaerdt Hout, Europly Wood­products/Drooghout Gendringen, Gooskens Hout, Houthandel Van Dam, Houtwerf Zoe­terwoude, Joulin Benelux/Eco Wood Design, PERI Panel Products, Ruud de Boer Advies, Sonae Arauco, Stiho, Van der Sijde Hout en Het Wapen.

Daarnaast ondersteunden 72 bedrijven en organisaties als sponsor het doel en de ac­tiviteiten van het Houtpaviljoen. Al hun namen en websites zijn te vinden op de website www.houtpaviljoen.nl.

Doornekamp Wood­specials fabriceerde de fraaie boomstamtrap die leidde naar de verdieping, waar het Houttheater was ondergebracht.

De oprichters van het Houtpaviljoen: vlnr Maarten van de Voort (Het Houtcollectief), Huib van Veen (PEFC), Patrick Assink (Assink Hout), Patricia Dolman (PEFC), Niels Peltenburg (Scantimber/Nordlam Nederland), Sheam Satkuru­Granzella (MTC / MTCC), Evan Buytendijk (IEB) en Marleen van Herwijnen (Houtwereld).
Niet op de foto: Kees Boon (PEFC) en Katrien Volleman (SSDV).