Italiaans design onder PEFC-dak
Diesel Benelux hoofdkantoor, PEFC gecertificeerd hout

Diesel Benelux koos Stadhaven Minerva – de creatieve hotspot van de Amsterdamse haven – als locatie voor hun hoofdkantoor. Dedato Ontwerpers & Architecten heeft met haar robuuste ontwerpstijl daarvoor een ontwerp gemaakt dat vervolgens in 9 maanden is gerealiseerd.

PEFC Diesel Amsterdam Kerto_groot

Het gebruik van duurzaam materiaal was binnen dit ontwerp primair. Het ruige, industriële en innovatieve karakter van de Amsterdamse Houthavens sluit goed aan bij het kenmerkende Diesel DNA. Het meest bijzondere aan het gebouw is de houten PEFC-gecertificeerde dakconstructie op de 4e verdieping met vrije overspanningen tot wel 17 meter! Diesel kantoor, PEFC gecertificeerd
De totstandkoming van het Diesel-gebouw is een bijzonder voorbeeld van synergie tussen het architectenteam van Dedato en ingenieursbureau Kooij & Dekker. Vanaf het eerste moment zijn er over en weer oplossingen en ideeën geschetst, welke in recordtijd tot geïntegreerde oplossingen hebben geleid. Voor het ontwerp van de 1.100 m² dakconstructie werd, samen met de constructeurs van Metsä Wood en Vogelzang Dakelementen, een slimme constructie bedacht met het extreem sterke houtproduct Kerto. PEFC Diesel kantoor

PEFC Diesel kantoor Amsterdam

De duurzame dakvlakken tussen de vakwerken bestaan uit Kerto-Ripa panelen van ruim 8 meter overspanning op een hoogte van ca. 5.25 m. De combinatie van de 25 mm geschuurde Kerto-Q bovenplaat met de Kerto-S ribben van 260 mm hoogte realiseert de zeer stijve doch slanke constructie. Alle Kerto delen blijven aan de onderzijde volledig in het zicht ; ruig en industrieel.

Aan de achterzijde is boven het dakterras een spectaculaire vrije overspanning gerealiseerd van 15,8m door toepassing van een Kerto-Ripa Box paneel met een hoogte van slechts 410 mm.

De bij Diesel toegepaste lengtes variëren tussen 8 en 17 m. Aan de zijde met uitzicht op het IJ, is met de Ripa´s een fraaie overkraging gerealiseerd van 3.65 meter. De vakwerken zijn opgebouwd uit een dubbele boven- en onderregel en stijlen van Kerto-S. De 3.000 m² gevel is afgewerkt met Western Red Cedar shingles No.1 Grade Blue Label 18” en toegepast als Brandklasse B.

Ontwerp: dedato ontwerpers en architecten
Engineering: Ingenieursbureau Kooij & Dekker

PEFC-gecertificeerde betrokken partijen in de handelsketen:
Leverancier Kerto: Metsä Wood, Apeldoorn
Kerto-Ripa dak: Vogelzang Dakelementen, Dedemsvaart
Houtconstructie: Heko Spanten, Ede

08.01.2015