Italië: PEFC-gecertificeerd hout gebruikt bij heropbouw.

Een jaar na de verwoestende aardbeving in midden Italië zijn de mensen hun huizen met hout aan het opbouwen en hun leven weer aan het oppakken.

In de regio zijn veel PEFC-gecertificeerde bossen te vinden, het lokale hout wordt gebruikt voor de heropbouw. “Het gebruik van hout heeft vele goede voordelen,” zei de heer Gianluca Endrizzi van de firma Rubner, het PEFC-gecertificeerde bedrijf  dat verantwoordelijk is voor de bouw van twee prachtige nieuwe kinderdagopvang gebouwen in Guastalla (regio Emilia Romagna) en in Norcia (regio Umbrië). “Hout is een veilig natuurproduct dat CO2 neutraal is. “Het gebruik van PEFC-gecertificeerd hout zorgt voor de duurzaamheid van de toeleveringsketen want we weten dat bomen geplant zullen worden ter vervanging van de geoogste bomen”, vervolgde Endrizzi van Rubner.

In Amatrice, plaatsje in de zwaar beschadigde Abruzzen, is hout uit PEFC-gecertificeerde bossen in de Italiaanse Alpen gebruikt voor een recreatiecentrum. In het centrum, ontworpen door architect Stefano Boeri, is een gaarkeuken te vinden voor de bewoners van Amatrice. “Dit gebouw werd gemaakt met PEFC-gecertificeerd hout uit de bossen Friuli Venezia-Giulia,”zegt Marino De Santa van Legnolandia, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw. “Het gebruik van hout betekende dat de constructie snel en precies gebouwd kon worden. Wat jaren geleden onmogelijk was, is nu haalbaar dankzij nieuwe technologieën.”

Foto: Fausto Franzosi